Brusselse onderzoeksrechter trekt zich niet zelf terug uit onderzoek naar mogelijke corruptie in Europees Parlement

De Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise, die het onderzoek leidt naar mogelijke corruptie binnen het Europees Parlement, trekt zich niet zelf terug uit het onderzoek. Dat meldt het federaal parket. Nochtans had de advocaat van verdachte Marc Tarabella een wrakingsverzoek ingediend tegen de rechter, om hem van de zaak te halen.

Volgens de advocaat van Marc Tarabella, de Belgische Europarlementariër die eerder deze maand werd aangehouden in de zaak, is de onderzoeksrechter in kwestie niet onpartijdig. Daarom diende hij eind vorige week een verzoek in om de onderzoeksrechter te wraken.

In het aanhoudingsbevel tegen zijn cliënt, uitgevaardigd door onderzoeksrechter Claise, bemerkte de advocaat namelijk naar eigen zeggen formuleringen die erop wijzen dat de onderzoeksrechter er al van uitgaat dat Tarabella schuldig is. Dat is strijdig met het vermoeden van onschuld.

Onderzoeksrechter Claise had twee dagen om op het wrakingsverzoek te antwoorden. Het federaal parket laat nu weten dat de man zich niet terugtrekt uit het onderzoek.

Door die weigering zal het Brusselse hof van beroep nu moeten oordelen of de onderzoeksrechter al dan niet van de zaak moet worden gehaald. Advocaat Maxim Töller van Marc Tarabella is naar eigen zeggen niet verrast door de beslissing van de onderzoeksrechter en benadrukt dat er geen enkele twijfel over diens onpartijdigheid mag zijn, ongeacht de beslissing van het hof van beroep.

Meest gelezen