© *

Wat gebeurt er met de delen van het varken die we niet opeten?

De buik eten we op (spek!), de ribbetjes en de hespen ook. Maar wat gebeurt er met de lever, het hart, de nieren, de darmen en de testikels van een varken. Kobe en Danira zochten het uit in het VRT-programma 'Over Eten'.

tib

Het meeste vlees dat wij slachtafval noemen, is bestemd voor de Aziatische markt. De delen van het varken die bij ons niet gegeten worden, zoals de organen, zijn daar een delicatesse. Maar wist je dat de vetzuren ook terug te vinden in shampoo en verf, dat varkenshaar gebruikt wordt in brood en verborstels en dat de botten van een varken gebruikt worden om papier van te maken?

"Er gaat zo goed als niets verloren van het varken", zegr Sarah De Smet van het Varkensloket. "Gelatine, gemaakt van varkensbeenderen, wordt gekookt in warm water en bij het afkoelen wordt het gebruikt om wapens op de testen. De densiteit komt overeen met de spierdensiteit van een mens. Maar ook de hartkleppen worden soms gebruikt om een niet-functionerend mensenhart te redden."

Dat we geen organen van het varken eten, komt vooral omdat onze eetgewoonten cultureel veranderd zijn. Meer de Nederlandse Nel Schellekens, die zichzelf van kop-tot-kont-chef noemt, maakt wel volop testikels en hersenen van de varkens klaar. Kan dat kwaad? Niet echt. "Op zich is er niets mis met het eten van orgaanvlees", zegt Nadia Wageneers, experte voedselveiligheid. "Het vlees dankt zijn kwalijke repulatie vooral aan het feit dat er een aantal organen betrokken zijn bij de afvalverwerking van ons lichaam, zoals de nieren en de lever. De kans dat je echt te veel binnenkrijgt van schadelijke stoffen die hierin kunnen zitten, zoals lood of cadmium, is klein. Maar ik zou het toch met mate eten."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer