Michael Burrows

Burgemeester D'Haese trekt besluit in: moskee in Aalst mag opnieuw volledig open

De moskee aan de Fritz De Wolfkaai in Aalst mag vrijdag opnieuw volledig open. De burgemeester van Aalst, Christoph D'Haese, heeft het burgemeestersbesluit om de moskee te sluiten, ingetrokken. D'Haese had de moskee laten sluiten, omwille van de brandveiligheid. Maar de moskee is vrijdag een spoedprocedure begonnen, waardoor D'Haese beslist heeft om het besluit in te trekken: "Ik heb geen zin in juridische of communicatieve spelletjes"

"De moslimgemeenschap in Aalst is heel opgetogen dat alle activiteiten in de moskee opnieuw mogen doorgaan." Advocaat Abderrahim Lahlali en de mensen van het islamistisch cultureel centrum Masjid El Muslimeen aan de Fritz De Wolfkaai in Aalst halen hun slag thuis. 

Vanaf nu vrijdag 24 februari mag de moskee weer volledig open. Eerder vandaag besliste burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) om het burgemeestersbesluit van 31 januari in te trekken. Dat besluit hield in dat de moskee volledig gesloten moest worden, omdat het gebouw een negatief advies had gekregen van de brandweer. Na een procedure bij de Raad van State mocht de moskee op 9 februari weer gedeeltelijk open. Vrijdag zijn alle activiteiten, gebeds- én schoolactiviteiten, opnieuw toegestaan.

Aan vooravond van carnavalsweekend

"Het klopt dat ik het burgemeestersbesluit heb ingetrokken, omdat ik geen zin heb in juridische of communicatieve spelletjes", zegt D'Haese. "De raadsman van de moskee heeft op vrijdagavond een procedure gelanceerd bij de Raad van State, een procedure in uiterst dringende noodzakelijkheid."

"Ik denk dat het momentum niet toevallig kan worden genoemd, aan de vooravond van het carnavalsweekend waar alle stadsdiensten druk in de weer zijn. Er is bepaald dat er morgenmiddag gepleit moet worden voor de Raad van State. Het verwondert mij wel dat er al uitspraken worden gedaan over die procedure."

Herkeuring

"Om de zaak niet te laten escaleren, heb ik besloten om het besluit in te trekken en eventueel te hernemen nadat ik een nieuw deskundig verslag heb." De moskee moet dus opnieuw een keuring ondergaan. 

"Deze beslissing is niet verbonden aan een voorwaarde", reageert advocaat Lahlali. "Maar het moskeebestuur is bereid om met de stad Aalst rond tafel te zitten over de werkzaamheden die ze uitgevoerd hebben." Lahlali zegt ook nog dat de timing niets te maken heeft met carnaval en dat de intentie altijd was om de activiteiten in de moskee vanaf 24 februari te hernemen.

Meest gelezen