Rode Kruis vraagt in opvallende actie op YouTube om geld te blijven storten voor Oekraïne

Het Rode Kruis doet een nieuwe oproep om geld te blijven storten voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. De hulporganisatie start daarom een nieuwe campagne, samen met acht internationaal bekende artiesten, onder hen Editors en Ed Sheeran. Het is belangrijk dat onze aandacht niet verslapt, zegt Joachim Deman van het Rode Kruis.

In de nieuwe campagne gaat het in totaal over acht videoclips die in Oekraïne werden opgenomen: 

  • "2step" van Ed Sheeran
  •  "Paradise" van George Ezra
  •  "Frankenstein" van Editors
  •  "Never let you go" van Rudimental
  •  "Nico and the niners" van Twenty One Pilots
  •  "Shine" van Years & Years
  •  "Let it happen" van Tame Impala 
  •  "Malade" van Roméo Elvis (de broer van Angèle).

    Overal werd het Oekraïense beeldmateriaal verwijderd. "Omdat in het conflictgebied veel mensen en infrastructuur dreigen te verdwijnen." De nieuwe versies van de videoclips – zonder decors of acteurs – kun je vinden op de YouTube-pagina van Rode Kruis-Vlaanderen.

"We willen iedereen oproepen om al de slachtoffers te blijven steunen, want het conflict gaat namelijk nog even blijven duren. Het is onze plicht, als humanitaire organisatie, om de slachtoffers te blijven helpen. De mensen hebben de gewoonte hun aandacht te laten verslappen, dus daarom deze campagne", legt Deman van het Rode Kruis uit.  

Een raketaanval in Kiev trof het appartementsgebouw van Natali.
The Associated Press

Op basis van de laatste cijfers van de VN (Verenigde Naties) zijn er op dit moment meer dan 17 miljoen slachtoffers van het conflict die dringend humanitaire hulp nodig hebben.

Zo'n 8 miljoen Oekraïners zijn het land ontvlucht en nog eens 6,5 miljoen burgers zijn op de vlucht in eigen land. Bovendien zijn ook veel scholen, ziekenhuizen, woningen en andere infrastructuur beschadigd of vernietigd

Om hulp te bieden, kan je terecht op www.rodekruis.be/oekraine. Een bijdrage storten kan je op BE53 0000 0000 5353. Dat geld zal gebruikt worden voor drinkbaar water, voedsel, hygiënekits, kleding, stroomgeneratoren of medische hulp, maar ook voor psychosociale ondersteuning.

Meest gelezen