Chinees minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang riep in een toespraak “bepaalde landen op om onmiddellijk te stoppen met olie op het vuur te gooien”.© AFP

China “zeer bezorgd” om escalatie van conflict in Oekraïne

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang is “zeer bezorgd” dat het conflict in Oekraïne “oncontroleerbaar” kan escaleren. “Wij roepen bepaalde landen op om onmiddellijk te stoppen met olie op het vuur te gooien”, zei Qin in een toespraak.

Bron: BELGA

De buitenlandminister zei ook dat hij “resoluut tegen elke vorm van buitenlandse inmenging met Chinese aangelegenheden” is. Waar hij exact op doelt is onduidelijk, maar afgelopen weekend uitte de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken publiekelijk zorgen over de mogelijkheid dat China wapens zal leveren aan Rusland. De EU-buitenlandchef, Josep Borrell, noemde een eventuele Chinese wapenlevering aan Rusland vervolgens “een rode lijn”. Zo’n stap zou “natuurlijk” consequenties hebben, waarschuwde ook Zweden, dat dit halfjaar de EU voorzit.

De Chinese Qin zei in zijn toespraak wel met “de internationale gemeenschap samen te willen werken om een dialoog te creëren, de zorgen te benoemen en naar gemeenschappelijke veiligheid te streven”.

De uitspraken van Qin komen in dezelfde week dat de Chinese topdiplomaat Wang Yi, die tot voor kort nog buitenlandminister was, in Moskou is. Volgens het Kremlin is er veel te bespreken met de Chinese gast. De Chinese topdiplomaat zou er over de mogelijkheden praten de oorlog met Oekraïne via onderhandelingen en een vredesakkoord te beëindigen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer