Wat zegt de kleur van een eidooier over hoe eetbaar een ei is?
Wie af een toe een eitje eet, weet dat de dooier 50 verschillende tinten geel kan zijn. Vaak hoor je dat hoe donkerder de dooier, hoe gezonder het ei zou zijn, maar klopt dat ook? En wat zegt die kleur over de eetbaarheid van het ei? Bio-ingenieur Bruno De Meulenaer legt uit.
“Zo eenvoudig is het niet”, start professor De Meulenaer zijn uitleg. “Wat wel klopt, is dat de voeding van de kip de kleur van de dooier bepaalt. De eieren van kippen die buiten scharrelen en gras kunnen eten, zullen een gelere dooier hebben dan die van kippen die enkel graan krijgen. Maar die extra voedingsstoffen uit gras maken maar een heel klein verschil voor je gezondheid.”
Een ei van een scharrelkip zou iets meer vitamine A kunnen bevatten. “Maar alle eierdooiers, ongeacht de kleur van de dooier, zijn een rijke bron van vitamine A”, relativeert De Meulenaer. “Een ei bevat bijna 900 microgram vitamine A, dat is evenveel als een stukje vette vis. Alleen lever en dus ook paté doen het nog beter, dat is de Mount Everest als het gaat om vitamine A. In België zijn vitamine A-tekorten eerder zeldzaam, dus eigenlijk is dat iets waar je niet wakker van hoeft te liggen. Tenzij je vegan eet, want ons lichaam kan vitamine A uit dierlijke bronnen veel beter opnemen dan uit plantaardige bronnen.”
Drijven of zinken?
Er is één aspect dat je wel iets kan vertellen over de versheid van een ei, maar dat is enkel weggelegd voor wie regelmatig een ei breekt en verschillende soorten eiwit met elkaar kan vergelijken: “Naarmate het ei ouder wordt, verdampt het water in het eiwit en wordt het meer vloeibaar en troebel van kleur. Ook de luchtzak wordt groter en het vliesje komt losser te zitten.” Meteen de reden waarom verse eieren veel moeilijker te pellen zijn dan eieren die een paar dagen oud zijn. Maar de bio-ingenieur geeft mee dat er een trucje is dat veel sneller informatie geeft over de versheid van een ei: “dompel het ei in water: zinkt het, dan is het ei vers, gaat het drijven, dan is ouder.”
De kleur van de schaal vertelt weinig over de kwaliteit van het ei.
Ook de kleur van de schaal vertelt weinig over de kwaliteit van het ei, maakt de professor duidelijk. “Of een kip witte eieren legt of bruine wordt enkel bepaald door het ras. In België hebben we een voorkeur voor bruine eieren, in ons hoofd lijken die gezonder. Maar volgens een Nederlands onderzoek zouden witte eieren beter zijn qua productiviteit, en bovendien zijn ze goedkoper.” Conclusie? Koop met een gerust hart witte eieren.
Zo verminder je het risico op salmonella
De professor heeft niet meteen een voorkeur voor eieren van vrije uitloop of scharrelkippen. “Vanuit gezondheidsstandpunt - zonder rekening te houden met dierenwelzijn - heb ik niks tegen een legbatterij”, vertelt de professor. “Bij deze methode komt er minder kippenmest aan de eieren en ligt het risico op een salmonellabesmetting veel lager. Misschien een goede tip voor iedereen die thuis kippen houdt: heb je een ei met kippenmest, was het dan goed af en zet er een kruisje op zodat je het nadien kan verhitten en niet gebruikt voor rauwe bereidingen.”
Daarnaast plaatst de professor nog een andere kanttekening bij de gezondheid van eieren van thuiskippen: “Eieren zijn een excretieproduct, in het ei zitten sporen van wat ze eten. Niet alles vormt een probleem en in kleine hoeveelheden kan het geen kwaad. Maar als je kippen laat scharrelen op vervuilde grond met bijvoorbeeld PFAS, zijn die eieren echt ongezond. Bij kwekerijen worden eieren regelmatig in een labo getest, maar thuis weet je vaak pas laat wat er aan de hand is.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
-
PREMIUM
“Peulvruchten kunnen kans op hart- en vaatziekten verminderen”: is de ene soort gezonder dan de andere? En hoe maak je ze best klaar?
Kikkererwten, linzen, witte bonen: peulvruchten zijn al jaren aan een opmars bezig, mede door hun positieve effecten op de gezondheid. Nochtans is amper 31 procent van de Vlamingen volgens een enquête van VLAM overtuigd van de peulvrucht. “Er bestaan veel misverstanden over”, vertelt voedingsdeskundige Jolien Jonckheere. Ze beantwoordt acht belangrijke vragen over peulvruchten, geeft vier tips om ermee te koken én deelt een recept dat zowel vlees als peulvruchten bevat. -
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
-
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
-
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?
Of je nu gisteren de 10 miles in Antwerpen liep of een ander sportdoel achter de rug hebt: misschien heb je gemerkt dat je na dat intensieve sportmoment niet meteen honger had. Is dat normaal? En wat eet je dan best om te herstellen? Sportdiëtiste Britt Lambrecht van wielerploeg Lotto Dstny en groepspraktijk Vitori legt uit hoe dat komt en wat je best toch eet vóór, na en tijdens zo’n zware fysieke inspanning. -
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?
De overheid sabelde de voorbije jaren zwaar in de fiscale voordelen die burgers krijgen als ze een hypothecaire lening afsluiten. Toch zijn er nog altijd te rapen, zo weet Spaargids.be, dat meteen drie slimme fiscale adviezen op een rij zet. -
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
-
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
Dorothee Dauwe (34) ken je van de ochtendshow met Maarten Vancoillie op Qmusic. Dat ze in haar vrije tijd houdt van ‘happekes’ en apéro’s weet je als je naar de show luistert of haar volgt. Maar waar eet de foodie die het liefst? “Ik ben gek op Brussel", verklapt ze. “Het is een wereldstad met op veel plaatsen een dorpsgevoel. Ik heb mijn vaste stamcafé, maar ontdek ook graag nieuwe plekjes.” Ze tipt haar 7 favoriete eetdressen in onze hoofdstad. -
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
Na de geboorte van haar dochter kreeg auteur Annelies Van Mol last van onverklaarbare ontstekingen en pijnen. Het bleek de ziekte van Bechterew te zijn, een vorm van ontstekingsreuma. Omdat ze zich niet goed voelde bij de medicijnen die ze moest nemen, begon ze oplossingen te zoeken via voeding. Een plantaardig dieet slaat momenteel aan om medicatie- en pijnvrij te blijven. Reumatoloog Philippe Caron (UZ Gent) vertelt hoe voeding bij dit soort aandoeningen kan helpen. En is dat de enige oplossing? -
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?