Miljardenwinst Engie weggeveegd door eenmalige kosten

De hoge prijzen voor gas en elektriciteit leverden Engie een nettojaarwinst van 5,2 miljard euro op, al blijft daar onder de streep niet meer dan 200 miljoen euro van over. Dat blijkt uit de jaarresultaten van het Franse energiebedrijf. De miljardenwinst werd weggevaagd door onder meer de overwinstbelasting, provisies voor de verlenging van de kerncentrales in België en de verliezen op de gaspijpleiding van Gazprom Nord Stream 2.

Van 2,9 miljard euro nettowinst in 2021 naar 5,2 miljard euro in 2022: de torenhoge energieprijzen hebben het Franse energiebedrijf Engie geen windeieren gelegd. Zijn totaalomzet steeg het afgelopen jaar met 62,2 procent tot 93,9 miljard euro. Het dividend werd dan ook met 65 procent verhoogd tot 1,40 euro per aandeel.

Onder de streep bleef uiteindelijk een winst van 200 miljoen euro over, communiceert het bedrijf in de voorstelling van zijn jaarresultaten. De miljardenwinst werd naar eigen zeggen weggevaagd door onder meer de overwinstbelasting, provisies voor de verlenging van de kerncentrales in België en de verliezen op de gaspijpleiding van Gazprom Nord Stream 2.

Voor 2023 verwacht Engie een nettowinst tussen de 3,4 en 4 miljard euro. Dat ligt in de lijn van de verwachtingen van analisten.

Voorwaarden Doel 4 en Tihange 3

Engie komt ook nog eens terug op het akkoord dat het bedrijf heeft afgesloten met de Belgische regering rond de verlenging van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 voor tien jaar. Het bedrijf bevestigt dat het nog steeds de bedoeling is om beide centrales in november 2026 te kunnen heropstarten. "Het is de bedoeling om voor de zomer tot een finaal akkoord te komen”, klinkt het.

Daarbij hameren ze op de drie voorwaarden waaraan moet worden voldaan: “De oprichting van een juridische structuur zodat het eigenaarschap over de centrales wordt verdeeld tussen de Belgische staat en Engie (1), een kader dat een plafond zet op de toekomstige kosten voor het nucleaire afval (2) en een reeks garanties om een goede uitvoering van de verbintenissen te verzekeren (3)”. 

Meest gelezen