Aalsterse kuisploeg ruimt 25 ton afval per dag op Carnaval: "Deze driedaagse is onze Champions League"

Tijdens Aalst Carnaval ruimt een team van 35 afvalophalers zo’n 25 ton afval per dag op. "We vinden niet alleen lege bierblikjes, maar ook verrassende carnavalsattributen zoals een varkenskop”, vertelt Guy Van de Voorde, teamleader van de kuisploeg in Aalst. Radio2-reporter Margaux van de regio baant zich 's ochtends vroeg een weg langs valse borsten, kattenbakken en stofzuigers.

Margaux Bogaert is Margaux van de regio. Ze gaat elke ochtend op pad voor Goeiemorgen Morgen! op Radio2, op zoek naar verhalen uit jouw streek. Heb jij groot of klein nieuws voor Margaux? Laat het ons weten!

Aalst Carnaval is nog niet voorbij en toch kan je al spreken van een recordeditie. Tijdens de zondagstoet waren er maar liefst 105.000 feestvierders op de been. Na twee coronajaren was de knaldrang duidelijk groot. 

BEKIJK - Zo ziet Aalst er om 6u45 uit na de tweede feestnacht

Videospeler inladen...

25 ton afval per dag

Bij een massa feestvierders hoort een massa afval. "Dit zijn hoogdagen voor ons afvalophalers", vertelt Guy Van de Voorde. Hij is teamleader van de Aalsterse "koisploeg". "In voetbaltermen kan je deze drie dagen voor ons het beste vergelijken met de Champions League."

Elke carnavalsdag halen Guy en zijn collega's zo'n 25 ton afval op. Ze zijn druk in de weer met bladblazers, veegwagens en grijpkranen. "Tegen de middag ligt de stad er weer proper bij." Voor enkele uren dan toch. Want straks komen de Aalsterse 'Voil Jeanetten' buiten en begint het opnieuw."

Kattenbak, stofzuigers en een varkenskop

Naast bierblikjes, glazen en etensresten liggen de straten bezaaid met allerlei carnavalsattributen. "Dat gaat van kattenbakken, stofzuigers en meubels over valse borsten en pruiken. Het gekste wat ik tot nu toe al heb gevonden tussen het vuil is een echte varkenskop", vertelt Guy. 

"Enorm fier op mijn ploeg"

Het is met grote trots dat Guy samen met zijn afvalteam de Aalsterse straten proper maakt. "Ik ben enorm fier op mijn collega's die hier dagenlang massa's werk verzetten." 

Of hij het jammer vindt dat hij daardoor zelf niet kan mee feesten? "Absoluut niet. Ik haal er enorm veel voldoening uit om de stad proper en veilig te maken voor de carnavalisten."

Meest gelezen