Radio 2

Oplossing gevonden voor internaat in Oudenaarde: 40 kinderen met beperking mogen blijven

Er is een oplossing gevonden voor internaat 't Craeneveld in Eine, deelgemeente van Oudenaarde. Het internaat verandert van scholengroep, waardoor het kan blijven bestaan en dus niet moet sluiten, zoals in september werd aangekondigd. 40 kinderen, waarvan de meesten met een fysieke of mentale beperking, kunnen nog een jaar langer op de locatie in Eine blijven, daarna verhuizen ze naar een nieuwbouw in Deinze. "Dit is een hele opluchting", reageren de ouders.

Een schok was het, toen de ouders van zo'n 40 kinderen in september van vorig jaar te horen kregen dat het internaat van hun kinderen, 't Craeneveld in Eine, eind dit schooljaar zou sluiten. Volgens de directie kon het internaat onmogelijk nog voldoen aan de eisen die de overheid stelde wat betreft infrastructuur en dergelijke.

De ouders moesten dus vanaf september 2023 op zoek naar een nieuwe plek voor hun kinderen. Maar na heel wat gesprekken tussen de ouders, de directie én met de departementen Welzijn en Onderwijs is er nu toch een oplossing gevonden. 

Nieuwbouw in Deinze

Vanaf 1 september wordt internaat 't Craeneveld (dat onder GO! scholengroep Vlaamse Ardennen viel) overgenomen door GO! scholengroep 24K, dat al internaten voor buitengewoon onderwijs heeft in Ronse en Tielt. 

Het komende schooljaar kunnen alle kinderen in het internaat van Eine blijven. Daarna kunnen ze terecht in een nieuwbouw in Deinze, waarvan de voorbereidingen al in een vergevorderd stadium zitten. Vermoedelijk zal het nieuwe gebouw in het schooljaar 2024-2025 klaar zijn. Dan worden de internaten in Eine en Tielt gesloten en verhuizen de kinderen naar Deinze. 

"We waarderen de inspanningen van het schoolbestuur en de overheid"

"Toen we het nieuws vernamen dat het internaat verlengd zal openblijven, stegen heel wat "hoera" kreten op door de gebouwen", reageert Kristophe Tijs, wiens dochter in internaat 't Craeneveld verblijft. "Voor ouders van een kind met een beperking is dat een hele opluchting. We waarderen de inspanningen van het schoolbestuur en de overheid heel erg. We hebben samen aan hetzelfde zeel getrokken en dit verhaal tot een goed einde kunnen brengen."

De school voor buitengewoon onderwijs, die naast het internaat in Eine ligt, blijft gewoon deel uitmaken van de GO! scholengroep Vlaamse Ardennen.

Meest gelezen