© Pieter Van Hecke

Correctionele rechtbank verklaart zich onbevoegd om te oordelen over vader die jarenlang kinderen mishandelde: "Dit is foltering, dit is voor assisen"

De correctionele rechtbank van Dendermonde heeft zich onbevoegd verklaard om te oordelen in een zaak waarbij een man uit Temse terechtstaat voor de fysieke en mentale mishandeling van zijn eigen kinderen. De man riskeerde oorspronkelijk drie jaar cel, maar het parket heeft hem gedagvaard voor foltering. Daarbij kwam nog de verzwarende omstandigheid dat het misdrijf werd gepleegd op een minderjarige door de vader. Zulke misdrijven worden bestraft met opsluiting van twintig tot dertig jaar. Daarom wil de Dendermondse rechtbank dat de zaak voor assisen komt.

In het najaar van 2020 stapten twee van de drie kinderen van de beklaagde naar de politie met hun verhaal. Tien jaar na de feiten, want ervoor zouden ze te bang geweest zijn om klacht in te dienen. De kinderen zeggen dat hun vader hen jarenlang mishandeld heeft, in de vorm van verbale pesterijen, zwaar fysiek geweld en het ontzeggen van basisbehoeften zoals eten en warm water. 

De zaak kwam voor in de correctionele rechtbank in Dendermonde, met emotionele getuigenissen van de kinderen. "We zijn mentaal getraumatiseerd, we krijgen dit niet verwerkt. Zelfs zijn honden werden beter behandeld dan zijn eigen kinderen", vertelden ze. De man leidde politiehonden op en was ook voetbaltrainer bij een jeugdploeg.

Tot op vandaag blijft de man de aantijgingen ontkennen. "Ik ga geen prijzen winnen voor vader van het jaar, maar ik heb mijn kinderen niet gefolterd. Misschien had ik wel een paar situaties iets rustiger moeten aanpakken", klonk het op zijn proces. De procureur achtte de feiten echter bewezen en eiste drie jaar cel voor de man. 

Straf tussen 20 en 30 jaar cel

Maar vandaag heeft de rechter geoordeeld dat de man eigenlijk moet terechtstaan voor foltering van minderjarigen. Op die kwalificatie staat een veel hogere straf, tussen 20 en 30 jaar cel, dus meent de correctionele rechtbank dat ze onbevoegd is. "Een correctionele beoordeling kan niet bij een misdaad waarvoor de celstraf hoger dan 20 jaar ligt", klinkt het. "Zulke misdaden zijn voor de hoven van assisen", besluit de rechter. 

De zaak zal normaal gezien opnieuw de raadkamer moeten passeren. Die zal dan het dossier overmaken naar de procureur-generaal bij het hof van beroep, waarna de kamer van inbeschuldigingstelling de zaak al dan niet zal doorverwijzen naar het hof van assisen. En dan zal - hoogstwaarschijnlijk - een volksjury uiteindelijk beslissen over de schuld en de strafmaat.

Meest gelezen