Roscosmos State Space Corporation

Door lek in Russisch ruimteschip moet bemanning half jaar langer in Internationaal Ruimtestation ISS blijven

Drie astronauten in het Internationaal Ruimtestation ISS zullen een half jaar langer in de ruimte moeten blijven dan gepland. Dat bevestigt het Russisch ruimtevaartagentschap Roskosmos. De reden is een lek in het ruimteschip waarmee de drie astronauten zouden terugkeren naar aarde. "Niet de eerste keer dat astronauten veel langer aan boord moeten blijven, maar gezond is het niet", zegt ruimtevaartexpert Nancy Vermeulen.

Eind vorig jaar werd een lek ontdekt in het koelingssysteem van een Russisch ruimteschip dat aan het ISS hangt. Op beelden was toen te zien hoe druppels in de ruimte werden geblazen. Volgens Rusland is het lek veroorzaakt door een heel klein stukje ruimtesteen.

Normaal zouden Sergej Prokopjev en Dmitri Petelinj, de twee Russische kosmonauten aan boord, en de Amerikaanse astronaut Frank Rubio in maart met het ruimteschip terugkeren naar aarde. Ze zouden dan 6 maanden in het ISS hebben verbleven. 

Het Russische ruimtevaartagentschap Roskosmos heeft  echter beslist om de vlucht te schrappen, omdat het mogelijk niet veilig genoeg is om met een lek aan boord terug te vliegen.  De ruimtecapsule zal volgende maand onbemand terugkeren naar de aarde.

In ruil wordt in de nacht van donderdag op vrijdag een "reddingsschip" gestuurd. Dat is eigenlijk de capsule waarmee normaal de volgende bemanning naar het ISS zou worden gestuurd. Daardoor schuift de hele planning op en moet de bemanning nu langer aan boord blijven.

Veel langer zo blijkt. Roskosmos meldt dat de terugvlucht van de drie astronauten pas in september 2023 kan doorgaan.

Een jaar in de ruimte: is dat wel gezond?

"Lange ruimtereizen zijn nooit gezond", zegt ruimtevaartexpert Nancy Vermeulen. "Astronauten in het ISS trainen 2 uur per dag om hun spieren en botten te versterken (door de gewichtloosheid verzwakken spieren en botten snel, red.). We weten bijvoorbeeld ook dat de hersenen van astronauten veranderen in de ruimte."

"Maar het is zeker niet de eerste keer dat ruimtemissies worden verlengd. Twee jaar geleden verbleef astronaut Mark Vande Hei ook een volledig jaar in het ISS, in plaats van de geplande zes maanden. Astronauten weten op voorhand dat hun missie kan worden verlengd en worden daar mentaal op voorbereid."

"Die langere ruimtemissies leveren ook veel interessante informatie op voor als we in de toekomst langer op de maan willen blijven of op Mars", zegt Vermeulen. "Op die manier oefenen we eigenlijk al een beetje voor de toekomst."

Meest gelezen