"People help the people": VRT, DPG Media, Play Media en Mediahuis zamelen geld in voor Consortium 12-12, via radioshow en campagnelied

De mediabedrijven VRT, DPG Media, Play Media en Mediahuis bundelen de krachten om Consortium 12-12 te steunen, na de aardbeving in Turkije en Syrië. "People help the people" van Cherry Ghost, eerder al gecoverd door Birdy, wordt gecoverd als campagnelied. En op maandag 6 maart zamelen alle Vlaamse radiozenders samen geld in, met de uitzending "People help the people", waarin verzoekplaten worden gedraaid.

Op maandag 6 maart organiseren de grote Vlaamse mediagroepen een campagnedag op de radio. Onder het motto "People help the people" draaien Radio 1, Radio2, Radio2 BeneBene, Klara, Studio Brussel, MNM, Qmusic, Joe, Willy, NRJ, Nostalgie en Nostalgie+ die dag enkel muziek op verzoek. Wie een plaat wil aanvragen, kan dat doen door Consortium 12-12 te steunen met een gift. 

De radiozenders maken elk hun eigen uitzending met hetzelfde doel: zoveel mogelijk geld inzamelen om de slachtoffers in Syrië en Turkije te helpen na de aardbevingen daar. In Franstalig België organiseren mediagroepen RTBF en RTL op dezelfde dag een gelijkaardige actie.

Niets doen is geen optie
VRT NWS-journalist en nieuwsanker Fatma Taspinar

"Miljoenen mensen zijn dakloos, kinderen zijn hun schoolboeken kwijt, hun klaslokaal en hun toekomst. Zieke mensen hebben geen toegang meer tot medicatie. De camera’s draaien niet meer, maar de nood blijft hoog. Daarom is niets doen geen optie", zegt VRT NWS-journalist en nieuwsanker Fatma Taspinar die zelf Turkse roots heeft. Zij wordt het boegbeeld van de actie.

Symbolische cover als campagnelied

Het nummer "People help the people" van Birdy werd op woensdag 15 februari al gedraaid door 60 Europese radiostations tegelijk, als teken van solidariteit met de slachtoffers van de aardbevingen. Meer dan 20 Belgische artiesten gaan dat lied nu coveren als campagnelied van de solidariteitsactie op de Vlaamse radiozenders. Het nummer zal voor het eerst te horen zijn in de ochtendshows van alle Vlaamse radiozenders, op vrijdag 3 maart om 7.45 uur.

Twee artiesten voelen zich extra betrokken bij deze actie: Hadise, die al jaren een megaster is in Turkije, en singer-songwriter ILA, die vorig jaar "De Nieuwe Lichting" van Studio Brussel won. Beide zangeressen hebben zowel Belgische als Turkse roots. 

Zij zingen "People help the people" voor de gelegenheid samen met Astrid Stockman, Axl Peleman, Bart Peeters, Berre, CAMILLE, Clouseau, Coely, Dana Winner, Francisco Schuster (#LikeMe), Geike, Grace, Gustaph, Laura Tesoro, Maksim, Metejoor, Natalia, Niels Destadsbader, Novastar, Pommelien Thijs, Selah Sue en The Starlings. In de begeleidingsgroep spelen onder meer muzikanten Isolde Lasoen, Jef Neve, Milo Meskens en Flip Kowlier. Het nummer wordt op 27 en 28 februari opgenomen op de VRT. Hadise vliegt hiervoor speciaal over uit Turkije.

Hoe kan je helpen?
De zeven leden van het Belgisch Consortium voor Noodhulp (Consortium 12-12) zijn Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-België, Plan International Belgium, Rode Kruis-Vlaanderen/Croix-Rouge de Belgique en UNICEF België.

Giften zijn welkom op het 12-12-bankrekeningnummer BE 19 0000 0000 1212 en online via www.1212.be. Elke gift die tussen 12 februari en 31 juli 2023 wordt gestort op de 12-12-rekening voor een minimumbedrag van 40 euro geeft recht op een fiscaal attest in 2024. 

Meest gelezen