Stukadoors en dakwerkers gezocht: te weinig opleidingen en "Belgen staan niet te springen om zo'n zware job te doen"

Er zijn nauwelijks nog scholieren die kiezen voor een opleiding tot stukadoor of dakwerker, beide knelpuntberoepen. Dat blijkt uit een rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen, de SERV. Dat komt vooral doordat het aantal opleidingen voor de bouwsector daalt, maar ook doordat jongeren er moeilijker voor te motiveren zijn.

Dakwerker, wegenwerker, stukadoor, schrijnwerker; het zijn beroepen waar veel nood aan is, maar die amper nog ingevuld raken. Dat blijkt uit een rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen, de SERV. Dat is een adviesorgaan dat werkgevers- en werknemersorganisaties verenigt.

Hoe komt dat dan? In de eerste plaats omdat er in het middelbaar onderwijs steeds minder opleidingen zijn die leerlingen kunnen klaarstomen voor zo'n vak. Neem nu het vak van dakwerker. In heel Vlaanderen werken er 7.000 dakwerkers, goed voor 7 procent van alle arbeiders in de bouwsector. Toch volgen nog slechts 37 leerlingen daar een opleiding voor. 25 van hen volgen zelfs een richting die binnenkort niet meer bestaat: die voor dakdekker of dakdichter.   

Ook voor bouwplaatsmachinisten is een tekort aan opleidingen. Specifiek in Oost-Vlaanderen is er ook een tekort aan opleidingen interieur, schrijnwerk en ruwbouw.

Wie wil studeren voor steigerwerker, stukadoor, bouwtechnicus of asfalt- en betonwegenwerker kan zelfs nergens in Vlaanderen meer terecht. Voor die vakken bestaat er geen enkele opleiding meer. 

Daarom is het dringend nodig dat de onderwijssector en de werkgevers hun aanbod beter op elkaar afstemmen, zegt de SERV.

Arbeidsmigranten, vluchtelingen en asielzoekers

Hoe slagen bouwbedrijven er dan nog in om voldoende personeel te vinden? Zij schakelen vaak arbeidsmigranten in, zoals Roemenen of Polen.

In de krant De Tijd zegt Rudy Evens, CEO van het dakwerkersbedrijf Tectum Group, dat hij amper nog personeel vindt via opleidingen. Hij leidt zelf nieuw personeel op, en dan vooral asielzoekers en vluchtelingen. "Belgen staan niet te springen om zo’n fysiek zware job uit te voeren."

Het lijkt dus een dubbel probleem: er zijn steeds minder opleidingen en ook steeds minder lesgevers voor zulke opleidingen. Maar de beroepen kampen ook met een imagoprobleem.

Nochtans is de bouwsector een sector met veel werkgelegenheid. En eentje waarin je ook echt een verschil kan maken. Zo wijst de SERV erop dat er dringend meer nood is aan studenten sanitaire en verwarmingsinstallatie. Door de energietransitie die eraan komt, en de bijhorende verbouwingen voor bijvoorbeeld warmtepompen, heeft die sector veel arbeidskrachten nodig.

Meest gelezen