Een computerbeeld van een vrouw met links een duidelijke bovenbeet, doordat haar bovenkaak groter is dan haar onderkaak. Rechts: het resultaat na een kaakcorrectie. In 2021 liet een recordaantal Belgen een gelijkaardige ingreep uitvoeren.
Volledig scherm
PREMIUM
Een computerbeeld van een vrouw met links een duidelijke bovenbeet, doordat haar bovenkaak groter is dan haar onderkaak. Rechts: het resultaat na een kaakcorrectie. In 2021 liet een recordaantal Belgen een gelijkaardige ingreep uitvoeren. © Jorgensen Orthodontics

Aantal kaakoperaties in 10 jaar tijd verdubbeld. Prof verklaart succes: “Ik zie soms moeders die ervoor kiezen nadat ze het geslaagde resultaat zagen bij hun dochter”

Het aantal Belgen die een kaakcorrectie lieten uitvoeren, is in amper tien jaar tijd méér dan verdubbeld. Van 8.759 in 2011 naar 17.779 in 2021. “Al moet je daar nog altijd heel wat voor overhebben", stelt professor orthodontie Guy De Pauw (UZ Gent). Hoe verlopen die operaties nu precies? Worden ze door het ziekenfonds terugbetaald? En hoelang loop je daarna met een gezicht als een ballon rond?

23 reacties

  • Michael Dubois

    1 jaar geleden
    Mensen doen toch wat ze willen met hun eigen lichaam of ik dat nu goed vind of niet.
  • Noëlla Van Acker

    1 jaar geleden
    Ik liet een kaakoperatie doen in 1990, moest zelf nog een behoorlijk deel betalen. Het had niets te maken met schoonheid, enkel functioneel (dankzij die operatie kunnen de snijtanden hun snijfunctie uitvoeren, daarvoor was dat onmogelijk). Boven en onder pasten absoluut niet op elkaar. Het is echt geen leven als je bij elke maaltijd moet denken: een broodkorst kan ik niet doorbijten, pasta eten is onmogelijk, stokbrood kan je vergeten, ... Ik heb nog veel afgezien maar het was het waard.
  • Els Van der BEMPT

    1 jaar geleden
    Accepteer hoe je eruitziet want perfectie bestaat niet in deze wereld. Tenzij je noodgedwongen bent omwille van jou gezondheid.
  • Stijn Osaer

    1 jaar geleden
    Klopt helemaal Hilde . Deze ingrepen worden enkel gedaan als het medisch verantwoord is .
  • John Simon

    1 jaar geleden
    @sylvia van gastel: Ik vindt dat plastische chirurgie altijd kan, maar enkel die ingrepen die medisch nodig zijn zouden in aanmerking mogen komen voor tussenkomst. Al de rest moet je uit eigen zak betalen. Vb herstellen van maagdenvlies is niet noodzakelijk, alsook genderchanging... gek genoeg wordt hier wel voor bijna 100% tussengekomen + weken ziekteverlof op kosten maatschappij.