Wie er vierhonderd jaar geleden als de Romeinse oorlogsgod Mars is afgebeeld door Rubens is niet geweten. Mogelijk was het zelfs een zelfportret.
Volledig scherm
PREMIUM
Wie er vierhonderd jaar geleden als de Romeinse oorlogsgod Mars is afgebeeld door Rubens is niet geweten. Mogelijk was het zelfs een zelfportret. © BELGA

Topwerk van Rubens onder de hamer voor 30 miljoen dollar door echtscheiding. Kunsthistoricus: “Dit zou de Belgische staat moeten kopen”

In zijn Antwerps atelier schilderde Peter Paul Rubens vierhonderd jaar geleden ‘Portret van een man als de god Mars’ in Antwerpen. Na vele omzwervingen is het topwerk weer thuis, maar slechts voor even. In mei zal Sotheby’s het veilen in New York en verwacht wordt dat de hamer pas slaat bij 30 miljoen dollar. “Nu zou onze overheid een oorlogskas moeten aanspreken om dat meesterwerk te kopen”, zegt Bert Watteeuw, directeur van het Rubenshuis. “Het zou zelfs een goede belegging zijn.”

29 reacties

  • Ivan De Bakker

    1 jaar geleden
    Ik dacht dat het grootste probleem van de Belgen een accuut gebrek aan geld was, maar als ik dit hier zo lees is er ook een accuut gebrek aan cultuur. Another reason to leave.
  • Jef Bardy

    1 jaar geleden
    Ik als werkende Vlaming wil niet bijleggen aan dit schilderij. Heb al genoeg facturen en belastingen te betalen...
  • Nick Caluwé

    1 jaar geleden
    Kunsthistoricus: “Dit zou de Belgische staat moeten kopen” ... Beste Kunsthistoricus; de Belgische staat is maar zo rijk als de graad van belastingen ze heft met aftrek van onze politiek, de monarchie, elke religie, Belgische justitie en de Jupiler Pro League voetbalindustrie want veel belasting betalen doen deze nie(t).
  • lucien lemahieu

    1 jaar geleden
    30 miljoen, een peulschil voor de poltiekers
  • Bart Denys

    1 jaar geleden
    De overheid moet eerst mensen helpen. Met de huidige staatsschuld moeten we toch niet nog meer schulden maken voor een schilderij?