Dan toch nieuw noodopvangcentrum voor asielzoekers in tentenkamp Molenbeek

De Brusselse daklozenorganisatie Samusocial, het burgerplatform BelRefugees en het Franstalige Rode Kruis van België openen in de Brusselse gemeente Anderlecht een noodopvangcentrum voor de mensen die in het tentenkamp in Molenbeek verblijven. Het merendeel van hen zijn asielzoekers die eigenlijk recht hebben op bed, bad en brood in het netwerk van Fedasil. Er is plaats voor 140 mensen die zo in warmere omstandigheden de nacht kunnen doorbrengen. 

Na de chaotische evacuatie van het kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek, vorige week, trokken 150 mensen die plots op straat stonden naar het tentenkamp op de grens tussen Brussel en Sint-Jans-Molenbeek, aan de Koolmijnenkaai. Daardoor zijn er nu ongeveer 200 mensen die er op straat verblijven, bij gebrek aan een degelijke opvang. 

Afgelopen maandag was een poging mislukt om de bewoners van het tentenkamp in enkele Brusselse hotels onder te brengen.

Samusocial, BelRefugees en Croix Rouge de Belgique hebben nu een gebouw gevonden in Anderlecht en hebben dat op orde gezet. Vandaag opent dat pand de deuren. Gespreid over drie dagen worden alle plaatsen ingevuld zodat de teams ter plekke de opvang in de best mogelijke omstandigheden kunnen organiseren.

We willen dat iedereen zich veilig en goed voelt

Magali Pratte (Samusocial)

Vanavond zullen er al 40 vluchtelingen kunnen overnachten op de locatie in Anderlecht. Morgen worden er nog eens 50 mensen overgebracht, en overmorgen nog enkele tientallen. Tegen dan moeten er 140 mensen in het nieuwe noodopvangcentrum zitten. "We willen dat iedereen zich veilig en goed voelt", zegt Magali Pratte van Samusocial. "We willen ook dat iedereen een eigen kamer krijgt.

Dit centrum is in een recordtijd geopend

Mehdi Kassou (BelRefugees)

"Dit centrum is in een recordtijd geopend", zegt Mehdi Kassou van BelRefugees. "De nood is hoog en er moeten onmiddellijk oplossingen komen, los van alle bevoegdheidskwesties. Op ons niveau doen we alles wat we kunnen om de gevolgen te beperken van deze opvangcrisis die ons boven het hoofd is gegroeid en die een consequente structurele aanpak vereist."

Het dagelijks beheer gebeurt door BelRefugees, met logistieke steun en met behulp van personeel van Samusocial. Een team van het Rode Kruis zorgt voor de medische screening van de bewoners. Velen onder hen zijn verzwakt of kampen met ziektes als schurft. Het is bedoeling om deze mensen enkele dagen op te vangen en ze te laten doorstromen naar een opvangcentrum van Fedasil.

Magali Pratte geeft toe dat er nog 100 opvangplaatsen te weinig zijn in het opvangcentrum in Anderlecht. Om te vermijden dat andere dakloze asielzoekers er zich komen aanbieden wordt de exacte locatie ervan niet bekendgemaakt.

Meest gelezen