Amper groenten en fruit in Britse supermarkten
Door te weinig import vanuit Spanje en Noord-Afrikaanse landen, mogen Britten tijdelijk nog maar enkele stukken fruit en groenten in hun winkelkar leggen. Het weer in de importlanden is al enkele weken zeer slecht en dit is duidelijk zichtbaar in de supermarkten. Ook de Brexit heeft invloed op deze situatie, dat meldt VRT NWS.
Bij ons is het al enige tijd geleden dat sommige rekken leeg bleven, maar in Britse supermarkten zijn er amper groenten en fruit te bespeuren. Als er toch iets in de rekken ligt, is er een limiet per klant opgelegd in verschillende supermarkten. “We hebben een tijdelijke limiet opgelegd van drie stuks voor een klein assortiment aan groenten en fruit dat is getroffen”, meldt een woordvoerder van de supermarkt Asda.
Een andere supermarkt, Morrisons, heeft een limiet van maximaal twee stukken opgelegd. Volgens het Britse Sky News zullen grote supermarktketens als Tesco’s en Sainsbury’s snel volgen met vergelijkbare maatregelen, omdat ook zij moeite hebben om hun voorraden aan te vullen.
Het gaat vooral over groenten en fruit die in Spanje en Noord-Afrikaanse landen worden geteeld. Dit komt doordat die landen kampen met extreem weer zoals sneeuw en hagel. De huidige weersomstandigheden laten het niet toe om fruit en groenten te telen die net warme temperaturen nodig hebben.
De rekken in het Verenigd Koninkrijk zijn leeg omdat er in de wintermaanden 95 procent van alle tomaten en 90 procent van alle sla geïmporteerd wordt. Ook de lokale serreteelt kan deze tekorten niet opvangen omdat ook zij kampen met tekorten door de stijgende energieprijzen.
Niet enkel het weer maar ook de Brexit heeft aandeel in dit probleem. De handel tussen Marrokko (een belangrijke uitvoerder van tomaten) en het Verenigd Koninkrijk loopt moeizaam. Er is geen rechtstreekse aanvoerlijn vanuit Marrokko, waardoor de producten eerst via de Europese Unie moeten passeren alvorens ze in de Britse supermarkten belanden. Voor Marokkaanse boeren is het dan ook voordeliger en gemakkelijker om hun tomaten te verkopen aan EU-landen.
Voor zo’n tekorten hoeven we in België niet te vrezen. In tegenstelling tot het VK heeft ons land wél een goede aanvoerlijn vanuit die landen waardoor ons aanbod niet wordt beperkt.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
-
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
Dorothee Dauwe (34) ken je van de ochtendshow met Maarten Vancoillie op Qmusic. Dat ze in haar vrije tijd houdt van ‘happekes’ en apéro’s weet je als je naar de show luistert of haar volgt. Maar waar eet de foodie die het liefst? “Ik ben gek op Brussel", verklapt ze. “Het is een wereldstad met op veel plaatsen een dorpsgevoel. Ik heb mijn vaste stamcafé, maar ontdek ook graag nieuwe plekjes.” Ze tipt haar 7 favoriete eetdressen in onze hoofdstad. -
Wat is dat laagje water op je yoghurt? En mag je dat opeten?
Als je een open pot yoghurt terug in de koelkast zet, drijft er de dag nadien dikwijls een waterig laagje op. Maar wat is dat laagje precies? En moet je het weggieten, je yoghurt volledig weggooien of mag je het nog gerust opeten? Levensmiddelenmicrobioloog Frank Devlieghere (UGent) legt uit. -
-
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
-
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
-
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
Europeanen zijn dol op kippenvlees. Dat zien we aan de drie ton veren die er elk jaar overblijven door de productie van kippenvlees. Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze veren? De meeste belanden wellicht op de afvalhoop, of worden verbrand, maar eigenlijk kunnen we zo ook opeten – en het is nog lekker ook. -
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus
De Europese Unie gaat een aantal rookaroma’s verbieden die bijvoorbeeld rookworst en barbecuesaus hun karakteristieke smaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden ook de EU-lidstaten. Fabrikanten krijgen wel twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen. -
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”