Werk van Bornemse fotograaf komt op lege plek van beroemd schilderij ‘Meisje Met De Parel’ in museum: “Natuurlijk ben ik trots”

Bornem -

Je hebt het misschien in de media gehoord. Het wereldberoemde schilderij ‘Meisje Met De Parel’ van Johannes Vermeer verhuist uitzonderlijk voor twee maanden van het Mauritshuis in Den Haag naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Daar is het één van de blikvangers van een expo rond Vermeer. Ondertussen neemt een foto van David Benoit uit Bornem tijdelijk de lege plaats van ‘het meisje’ in.

Ward Bosmans

David Benoit (51) is een gepassioneerd hobbyfotograaf uit Bornem. Sinds een zevental jaar volgt hij een opleiding aan de Academies van Bornem en Sint-Niklaas. “Een vijftal jaar geleden kreeg ik als opdracht om een eigen interpretatie te maken van een bekend kunstwerk. In de kleine lettertjes stond om vooral niet het ‘Meisje Met De Parel’ van Vermeer te kiezen. Dat had ik niet gelezen. Ik koos dus wel voor die bepaalde Vermeer. Mijn dochter Pia, toen 16 jaar, stond model. Ook al was het tegen de regels, de foto viel wel in de smaak. Ik stuurde hem toen in voor een wedstrijd en ik won de tweede prijs op een totaal van meer dan 2.500 inzendingen. De foto werd zelfs geprojecteerd op het MAS en op de Boerentoren in Antwerpen.”

#Mygirlwithapearl.© David Benoit

My girl with a pearl

Toen David de oproep zag van het Mauritshuis in Den Haag moest hij niet lang nadenken. “Het museum besloot na lang nadenken om het bekende werk van Vermeer voor enkele maanden uit te lenen aan het Rijksmuseum in Amsterdam voor een overzichtstentoonstelling van de kunstenaar. In het Mauritshuis kwam dus ruimte vrij in de Vermeerkamer. Het museum besloot om een wedstrijd uit te schrijven waarbij iedereen een kunstwerk mocht insturen met een eigen interpretatie van ‘Meisje Met De Parel’. #mygirlwithapearl – zo heette de wedstrijd – was een overweldigend succes. Er kwamen meer dan 3.500 inzendingen binnen. Daaruit werden er 170 geselecteerd. Die zullen 17 weken lang, in groepjes van tien, de lege plaats in het Mauritshuis innemen. Mijn werk is een van die 170 die zullen getoond worden. Mijn dochter Pia zal in het Mauritshuis te zien zijn van 20 tot 26 maart.”

David Benoit met de foto die geselecteerd werd.© Ward Bosmans

Documentaire

Op 26 maart gaat David met de hele familie een bezoekje brengen aan het Mauritshuis. “Ik ben nog nooit in het museum geweest en aangezien ik gratis tickets kreeg… Enkele dagen later gaan we ook naar het echte ‘Meisje Met De Parel’ kijken in Amsterdam. Ook dat heb ik nog nooit in het echt gezien. Natuurlijk ben ik trots. Mijn dochter wellicht ook, al zegt ze er niet veel over. Maar ook in de toekomst blijft fotografie een pure hobby. Al is die erkenning natuurlijk wel fijn.”

‘Meisje Met De Parel’ van Johannes Vermeer.© RR

David Benoit maakt vooral portretten en documentair werk. “Met portretfotografie heb ik een haat-liefdeverhouding. Het is een onderschatte discipline die best moeilijk is. Op het vlak van documentair werk ben ik vooral bezig met het leven van mijn overgrootvader te reconstrueren en zijn verhaal te vertellen aan de hand van foto’s en tekst. Alles begon met een blikken trommel vol met militaire eretekens van hem. Hij vocht aan het front in Ieper tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ondertussen is hij al 50 jaar overleden. Ik heb hem nooit echt gekend, maar ik vind het belangrijk om zijn verhaal te onderzoeken.”

www.davidbenoit.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Uitgelicht