Pierre Serry, spilfiguur in Kasteelmoord, krijgt enkelband

Pierre Serry (midden).© BELGA

De 71-jarige Pierre Serry, die tot 19 jaar cel was veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de moord op Stijn Saelens, mag de gevangenis verlaten en krijgt een enkelband.

phu & lto

Meer dan tien jaar geleden werd Stijn Saelens doodgeschoten in zijn kasteel in Wingene. Het lichaam van de doodgeschoten Saelens werd 17 dagen na zijn verdwijning gevonden in het Blekkerbos in Sint-Maria-Aalter. Hij lag vlak bij de blokhut van Pierre Serry: een beroepscrimineel, maar ook een goede vriend van opdrachtgever André Gyselbrecht. Die laatste was ook de schoonvader van Saelens.

Op vraag van Gyselbrecht zocht Serry figuren uit de onderwereld om de moord te plegen.

In principe moest Serry nog tot 2040 in de gevangenis zitten. Maar hij kon de strafuitvoeringsrechtbank ervan overtuigen dat hij zich buiten de gevangenismuren zal gedragen. ‘Hij was al een tijdje af en op verlof, deed in het weekend vrijwilligerswerk’, zegt de advocaat van Serry, Kris Vincke. ‘Hij heeft zich in de gevangenis altijd voorbeeldig gedragen.’

Gyselbrecht mocht in november van vorig jaar al de gevangenis verlaten in ruil voor een enkelband. Wel is er nog steeds een contactverbod met de nabestaanden van Saelens.

In 2017 werd Serry ook veroordeeld tot acht jaar cel voor cocaïnesmokkel.