Binnenkort minder files rond Antwerpen door nachtelijke korting voor vrachtwagens?

© pvl

Vanaf juli betalen vrachtwagens van 22.00 tot 06.00 uur tot 75 procent minder tol bij hun passage van de Liefkenshoektunnel. Dat moet de verkeersdruk rond Antwerpen doen afnemen.

Overdag betalen vrachtwagens tussen de 14,16 en 19 euro tol. Met het nieuwe gunsttarief betalen ze ‘s nachts evenveel als auto’s, tussen 3,65 en 6 euro. Dat heeft de raad van bestuur van de NV Tunnel Liefkenshoek beslist, die onder de Vlaamse overheid valt. De NV hoop daarmee bij te dragen aan “een betere verkeersafwikkeling in de Antwerpse regio”.

De verlaging was een vraag van de transportsector en past in het nieuwe initiatief om het Deurganckdok de klok rond open te houden, wat ook een poging is om het vrachtverkeer tijdens de spitsuren van de Antwerpse ring te halen en beter te spreiden.

De Liefkenshoektunnel verwerkte tijdens het eerste kwartaal 19 pct meer verkeer dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor de vrachtwagens bedroeg die stijging 20 pct en in de recordmaand maart zelfs 25,7 pct meer. Bovendien werd de toltunnel vorig kwartaal dertien keer tolvrij gemaakt wegens ongevallen op de Antwerpse Ring, tegenover ‘slechts’ vijf keer tijdens de eerste drie maanden van vorig jaar.

Op papier zal de verlaging van de tol ongeveer 2,2 miljoen aan inkomsten kosten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen