Belga Images

Vlaamse overheid deelde in 2022 voor 17,7 miljard aan subsidies uit

De Vlaamse overheid heeft vorig jaar in totaal meer dan 17 miljard euro aan subsidies uitgedeeld. Dat blijkt uit het Vlaamse subsidieregister. De meeste subsidies, zo'n 1 miljard, gingen naar de stad Antwerpen. Maar het geld ging niet alleen naar steden en gemeenten, maar ook naar organisaties, vzw's of bedrijven. Het is de eerste keer dat iedereen kan zien waar de Vlaamse subsidies voor een heel jaar naartoe zijn gegaan, zegt minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA).

Vlaanderen heeft vorig jaar voor 17,7 miljard euro subsidies toegekend aan 29.052 ontvangers. Dat blijkt uit het subsidieregister. Het Vlaamse subsidieregister staat sinds september online en is voor iedereen raadpleegbaar. 

3,9 miljard ging naar lokale financiering, de grootste slokop. Het gaat om de bedragen die worden uitgekeerd in het kader van het Gemeentefonds, dat werd opgericht om de onderlinge verschillen in inkomsten tussen de gemeenten weg te werken.

De residentiële ouderenzorg staat op nummer 2, met 1,7 miljard euro. Daarna volgen de organisaties die rechtstreekse zorg bieden, met 1,7 miljard euro. Uitgesplitst naar provincie, is Antwerpen de grootste ontvanger, met 23 procent van de subsidies. Oost-Vlaanderen en Brussel staan op een gedeelde tweede plaats, met 20 procent.

Waarom een register?

"Het is belangrijk om dat in kaart te brengen", zegt minister van Financiën Matthias Diependaele. "In de eerste plaats kunnen we zo aan de Vlamingen tonen waar hun geld naartoe gaat. Maar de grote meerwaarde van het subsidieregister is dat we het ook kunnen koppelen aan onze verstrengde controle op subsidies."

"Met dat verstrengd controlemechanisme voeren we gedetailleerde controles, zodat we eventuele malversaties kunnen vermijden. We zien zo strenger toe op alle elementen in het proces: van de aanvraag, over de uitbetaling tot de controle achteraf van de subsidie."

Voor de minister moet er nu een kerntakendebat volgen, over de bestedingen van de overheid. "Dat moeten we zelf doen, over elke uitgave moeten we het debat voeren: wat hoort een overheid te doen en wat niet?"

De "subsidieziekte"

Voor Open VLD "moet de Vlaamse subsidieziekte verder aangepakt worden". Volgens parlementslid Maurits Vande Reyde werden er in het verleden te vaak onzinnige uitgaven gedaan. "Dingen zoals bachbloesemtherapie, hamstercoördinatoren, paardenfluisteraars, 300 miljoen euro voor Vlaamse religielessen, kookapps tot zelfs subsidies voor een opleiding colombian buttlift bij Lesley-Anne Poppe. Daar gaan mijn haren van overeind staan", zegt hij.

"Ondertussen is er geen geld om zaken zoals de wachtlijsten voor mensen met een beperking volledig weg te werken. Vlaanderen richt zijn uitgaven veel te weinig op wat echt belangrijk is."

Ook volgens oppositiepartij Vlaams Belang moeten er uit deze cijfers conclusies getrokken worden. "De cijfers bevestigen nogmaals dat de Vlaamse regering erg kwistig met subsidies omspringt", zegt fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens. "Het wordt nu hoog tijd dat al deze subsidies zonder taboes beoordeeld worden op effectiviteit. (...) Het gaat om belastinggeld, elke euro moet dus twee keer omgedraaid worden vooraleer ze uitgegeven wordt."

Meest gelezen