Rachel Hazes bij de rechtbank.
© Anneke Janssen/Belga

Trekt vrouw Rachel aan het langste eind, of dochter Roxeanne: dit staat op het spel in proces over erfenis van wijlen André Hazes

Vandaag doet een rechter in Utrecht uitspraak in de zaak rond de erfenis van wijlen André Hazes senior, de Nederlandse volkszanger die in 2004 is overleden. In de rechtszaal staan zijn dochter Roxeanne en zijn vrouw Rachel tegenover elkaar. Dé cruciale vraag in dit dossier: waren Hazes sr. en Rachel op het moment van zijn overlijden aan het scheiden of niet? 

In het kort: wie is André Hazes sr.?

André Hazes is één van de meest succesvolle volkszangers in Vlaanderen en Nederland. Hij wordt populair in de jaren 70 met meezingbare levensliederen. Zijn bekendste nummers zijn "Een beetje verliefd", "Bloed zweet en tranen" en "Zij gelooft in mij", dat pas na zijn dood een hit wordt. Hazes overlijdt op zijn 53e in 2004 na een hartstilstand in het ziekenhuis. Hij is een groot deel van zijn leven een zware drinker geweest.

Hij is in 1991 na twee scheidingen hertrouwd met Rachel van Galen. Hij is dan 40, zij 21. Ze hebben daarvoor al een buitenechtelijke relatie gehad, Rachel is dan nog minderjarig. Het koppel heeft twee kinderen: dochter Roxeanne (30) en zoon André junior (29). Hij treedt in de voetsporen van zijn vader als zanger en scoort een hit met "Leef". Tussen Rachel en haar kinderen zit de verstandhouding sinds de dood van André senior niet echt goed.

BEKIJK - Wie was André Hazes? En wie zijn z'n mogelijke erfgenamen?

Videospeler inladen...

1. Waar gaat de zaak over?

Op het spel in de rechtbank staat de miljoenenerfenis van wijlen André Hazes sr., die in 2004 overleden is. Dochter Roxeanne, die voorlopig niet te zien was in de rechtszaal, heeft een proces aangespannen tegen haar moeder Rachel, die volgens haar niet de rechtmatige erfgenaam is. Roxeanne staat daarin niet alleen: ze is naar de rechtbank getrokken samen met de testamentair bewindvoerder Rob Israël, die na de dood van André Hazes sr. moest toezien op zijn erfenis. 

Wanneer hun vader overlijdt, zijn zowel Roxeanne (11) als André jr. (10) minderjarig, wat betekent dat zij niet rechtstreeks van hem kunnen erven. Daarom krijgen ze op dat moment een vordering op hun deel van de erfenis. Maar: volgens Roxeanne en de voormalig bewindvoerder heeft Rachel hoe dan ook geen recht op de erfenis van André Hazes senior. Daarvoor verwijzen ze naar zijn testament.  Daarin zou de clausule staan dat Rachel niet van André senior kan erven als ze op het moment van zijn dood gescheiden zijn of als de scheidingsprocedure is opgestart. 

Dat laatste is volgens Roxeanne en de bewindvoerder het geval. Meer nog: de echtscheidingsprocedure zou pas zijn ingetrokken ná het overlijden van André Hazes senior. Volgens Rachel Hazes waren de plannen om te scheiden al definitief van de baan voor de dood van André en kan ze dat ook bewijzen.

Tweede punt van discussie: de familienaam "Hazes". Voor Roxeanne ligt het gevoelig dat haar moeder 19 jaar na het overlijden van haar vader nog altijd zijn familienaam gebruikt. Zij beschouwt haar moeder in het geheel als een onrechtmatige erfgenaam. Daarom eist ze ook dat Rachel de naam Hazes niet langer gebruikt.

Roxeanne Hazes
© Anneke Janssen

André Hazes sr. en Rachel hadden op zijn zachtst gezegd een woelig huwelijk, maar bleven officieel gehuwd tot aan zijn overlijden. Rachel heeft daarom de erfenis van de zanger en het beheer van zijn nalatenschap naar zich toe getrokken. Vooral het beheer van Hazes' muziek- en portretrechten heeft na zijn dood miljoenen opgebracht. Iedereen die ook maar iéts wil doen met de muziek van André Hazes senior of zijn beeltenis, moet toestemming krijgen van Rachel, die voor dat (her-)gebruik veel geld vraagt.  

2. Wat weten we officieel?

In aanloop naar de uitspraak in deze zaak is in de Nederlandse pers een stuk van het testament van André Hazes sr. gelekt. Weekblad Privé en De Telegraaf hebben fragmenten gepubliceerd, waaruit blijkt dat de clausule rond echtscheiding wel degelijk in zijn testament staat. Volgens Privé zou Rachel Hazes dat voor haar kinderen bewust verzwegen hebben, zodat zij de erfenis van hun vader kon opstrijken. Ook over het totale vermogen van André Hazes sr. en zijn schuldenberg zou Rachel gelogen hebben.

André Hazes senior.
2000 Frans Schellekens/Getty

In een lange post op sociale media ontkent Rachel Hazes met klem dat de scheiding destijds was ingezet. Ze vertelde eerder al dat ze kort voor de dood van Hazes sr. allebei hun trouwring nog hadden laten tatoeëren. "Ik kan met de hand op mijn hart zeggen dat ik er alles aan heb gedaan om de nalatenschap van André netjes af te wikkelen, en dat ik voor mijn kinderen nooit geheimen heb gehad." 

Rachel vreest ook dat er door "de eenzijdige berichtgeving" al "een vertekend beeld van de werkelijkheid" is ontstaan. Haar advocaten benadrukken dat ze Roxeanne meermaals hebben aangeboden om alle relevante documenten over de erfenis van haar vader te komen inkijken, maar dat zou ze geweigerd hebben. 

Dé vraag blijft dus: waren André sr. en Rachel op het moment van zijn overlijden effectief aan het scheiden of niet? Was het een vaag voornemen of waren er concrete stappen gezet? Momenteel is het woord tegen woord in de rechtbank, en zowel Rachel als Roxeanne beweren bewijzen in handen te hebben in hun voordeel.

3. Wat is het gevolg van de uitspraak?

Als de rechter beslist dat Rachel Hazes niet de rechtmatige erfgenaam is van André Hazes sr., dan gaat zijn volledige nalatenschap naar zijn kinderen Roxeanne en André junior. Mogelijk zal Rachel ook de familienaam Hazes dan moeten opgeven. Beslist de rechter in het voordeel van Rachel Hazes, dan verandert er in principe weinig. Maar: de juridische kous is na de uitspraak nog niet af, want er kan nog beroep aangetekend worden.

André Hazes junior houdt zich officieel afzijdig in dit proces. Hij heeft geen contact meer met zijn moeder Rachel, door een ander geschil. André junior zou volgens de Nederlandse roddelpers zijn zus achter de schermen wel steunen in deze zaak. Hoe dan ook zijn de relaties binnen het gezin Hazes al jaren vertroebeld, en daar zal de uitspraak in dit proces weinig aan veranderen.

Meest gelezen