© Jos Thomassen

Emilia (75) nog steeds spoorloos in Eisden: “We wachten op bruikbare tip”

Maasmechelen -

Donderdagavond werd er in Eisden-Tuinwijk opnieuw een warmtecamera de lucht in gestuurd om te zoeken naar de 75-jarige Emilia Chini. De zoekactie bleef zonder resultaat, vrijdagvoormiddag wordt bekeken wat er nog mogelijk is.

GeHo/SiOl/JTh/MM

Emilia Chini, roepnaam Emilietta, verdween woensdag rond 17 uur aan haar huis in de Damhertstraat in Eisden-Tuinwijk toen ze de vuilniszakken ging buitenzetten. De dementerende vrouw werd voor het laatst op de Lindenlaan gezien. Sindsdien is ze spoorloos. Daarom zette de politie woensdagavond een grote zoekactie op poten.

Naald in hooiberg

De politie Lanaken-Maasmechelen, federale politie en brandweer Oost-Limburg kwamen woensdag al in groten getale ter plaatse om naar Emilia te zoeken. Ze werden bijgestaan door de Cel Vermiste Personen. Met hondenteams en drones werd volop gezocht naar de vrouw. Vanuit Nederland en Duitsland zijn er ook speurhonden afgezakt naar Eisden. Het gaat om privépersonen die vrijwillig hun diensten aanbieden.

Donderdag rond 22 uur, bijna 30 uur na haar verdwijning, was Emilia nog steeds spoorloos. “We zitten echt te wachten op een bruikbare tip”, zegt Bart Lepage van de Cel Vermiste Personen. In de loop van de namiddag was er al een oproep naar de buurtbewoners geweest om tuinhuizen, garages of andere plaatsen in de tuin extra te controleren. “Er is veel privédomein in Eisden-Tuinwijk waar de vrouw zich nog kan bevinden. Omdat ze er is gaan schuilen tegen de koude bijvoorbeeld. Wie privécamera’s rond zijn woning heeft hangen, vragen we ook om de beelden te bekijken vanaf woensdag 17 uur. Misschien is de vrouw wel ergens vastgelegd op camera.”

© Jos Thomassen

Toen het donker werd, werd aan iedereen gevraagd om uit de bossen te komen. “We sturen nog een keer een warmtecamera met de drone de lucht in. Omdat in de bossen geen wandelaars meer zijn, willen we nog eens passeren om alles extra te controleren. Wie weet vinden we iets.” De familie van de vermiste vrouw kon de zoekactie donderdagavond op een scherm bij hun thuis volgen.

In de loop van de dag hadden vrienden en familie ook gestructureerd de buurt uitgekamd. Ze concentrerden zich vooral op het naburige Mechels Bos richting de Steenweg naar As, een omgeving die ze goed kennen. Marijke en Dominique Maussen, de kinderen van Emilia, zijn zeer bezorgd. “Ma is dementerend”, zegt Marijke, die aan het huis van Emilia de wacht houdt. “De laatste tijd zei ze vaak dat ze naar haar moeder zou gaan. Maar oma is al lang dood. Woensdagavond rond 21 uur hebben we de zoekactie gestaakt omdat het donker werd en je dan nog weinig ziet in het bos.”

De droneteams van de brandweer Oost-Limburg en politie Lanaken-Maasmechelen zoeken samen met de luchtsteun van de federale politie (RAGO) naar Emilia.© rr

© rr

Geen jas

“Ik heb gisteren (woensdag, nvdr.) wel nog tot 2.15 uur gezocht”, zegt Dominique. “Vanochtend heb ik ook een rit met de mountainbike gemaakt, maar niks gevonden.” Marijke maakt zich steeds meer ongerust over haar moeder. “Ze heeft zo lang in de koude doorgebracht. Dat kan niet goed zijn.”

Op het moment van haar verdwijning had Emilia geen jas aan en droeg ze pantoffels, en dat bij koude temperaturen en regenachtig weer. “Dit zijn inderdaad cruciale uren”, zegt Alain Remue, hoofd van de Cel Vermiste Personen. “De lage temperaturen kunnen een grote impact hebben, zeker bij zo’n kwetsbaar persoon. De ouderdom speelt hierbij ook een rol. En er is natuurlijk het shockeffect wanneer de vrouw beseft dat ze helemaal alleen is. Tijd is dus essentieel in dit soort dossiers. Daarom worden alle grote middelen ingezet.”

De zoekactie bleef ook donderdag zonder resultaat. Rond 22 uur werden alle actieve zoekacties stopgezet. De Cel Vermiste Personen gaat vrijdagochtend met alle betrokken diensten opnieuw de koppen bij elkaar steken om te kijken wat er nog kan worden gedaan.

De familie van Emilia is nog steeds volop op zoek naar haar, samen met de politie, brandweer en Cel Vermiste Personen.© Jos Thomassen

© Jos Thomassen

Ook buren op zoek

Roosje, de zus van Emilia, spreekt op haar fiets intussen zo veel mogelijk wandelaars aan en vraagt hen om een oogje in het zeil te houden. “Als je mijn zus ziet, spreek haar dan aan, hou haar bezig en verwittig intussen de politie.” Dirk Simon, een vriend van de familie, reed al 30 kilometer met de fiets, op zoek naar Emilia.

Steeds meer mensen blijven zich inmiddels aanmelden met de vraag of ze kunnen helpen. Een buurvrouw biedt zich spontaan aan. “Ik ga veel in het bos hier achter ons huis wandelen en ken de omgeving goed.” Ook gemeenteraadslid Eren Dockmeci is op pad. “Ik woon hier op de Lindenlaan en ben achter mijn huis gaan zoeken. Maar ik heb niks gevonden.” Buurman Hasan Duzgun kamt eveneens het bos uit. “Maar je weet niet waar je moet zoeken. Het bos is zo groot”, zegt hij.

Patro Eisden

Emilia Chini is de echtgenote van Jef Mausen (74). Hij was in de jaren zeventig voetballer bij Patro Eisden, maar miste nadien een lucratieve transfer naar Club Brugge door een kniekwetsuur. Ook Beppi Chini, de broer van Emilia, speelde in de succesvolle jaren tachtig bij Patro en werd er nadien trainer en coördinator.

Emilia is 1,62 meter groot en normaal gebouwd. Ze heeft kort grijs haar en draagt een bril met bovenaan een roze randje. Op het moment van haar verdwijning had ze een blauwe jeansbroek, blauwe trui en donkergrijze pantoffels aan. Ze droeg geen jas. Emilia is dementerend en kan verward en gedesoriënteerd overkomen. Wie informatie heeft over haar verdwijning, kan de politie contacteren via opsporingen@police.belgium.eu of het gratis nummer 0800/30.300.

Buren en vrienden van Emilia helpen mee zoeken.© Jos Thomassen

De vrouw verdween woensdagnamiddag in de Damhertstraat, vlakbij het Mechels Bos.© Jos Thomassen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer