Dries Van Langenhove wordt doorverwezen naar correctionele rechtbank voor negationisme

Dries Van Langenhove wordt doorverwezen naar correctionele rechtbank voor negationisme

Dries Van Langenhove is door de kamer van inbeschuldigingstelling doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor negationisme, voor een aantal kwalijke uitspraken die het voormalige Kamerlid voor Vlaams Belang op het communicatiekanaal van Schild & Vrienden deed over de Holocaust. Van Langenhove verwacht niet dat hij schuldig bevonden zal worden.

osw, jvh, san, sco, phu

De negationismewetgeving pakt het ontkennen, minimaliseren, rechtvaardigen, of goedkeuren van de Holocaust aan. Op het interne Discord-communicatiekanaal van Schild & Vrienden vond het gerecht teksten en spotprenten die onder die kwalificatie zouden kunnen vallen. Het gaat bijvoorbeeld om een foto van een lijk dat in een verbrandingsoven gestoken wordt met als begeleidend commentaar ‘Burning things that don’t mean anything to you’, een schep met as en daarbij geschreven ‘How to pick up Jewish chicks’, of een afbeelding van een ‘joodse Rolex’ waarbij de wijzerplaat is vervangen door een gasmeterteller.

LEES OOK. Na exit Dries Van Langenhove: dit is de impact op hemzelf, Vlaams Belang en de mogelijke regeringsdeelname van de partij

Een deel van die uitspraken kwam in 2018 aan het licht tijdens een reportage van het VRT-magazine ‘Pano’. Uit het gerechtelijke onderzoek bleek dat geen van die negationistische boodschappen afkomstig waren van Van Langenhove zelf. Volgens de raadkamer was de aansprakelijkheid hiervoor individueel en niet collectief ten laste van de leider van de groep, en gaat hij dus vrijuit. Maar daar gingen twee burgerlijke partijen, oud-magistraat Henri Heimans en de Liga voor Mensenrechten, niet mee akkoord.

De kamer van inbeschuldigingstelling geeft de burgerlijke partijen gelijk, en heeft beslist om Van Langenhove toch door te verwijzen. Hij moet zich voor de correctionele rechtbank ook verantwoorden voor het aanzetten tot discriminatie, haat of geweld.

LEES OOK. PORTRET. De rise and fall van Dries Van Langenhove, het jongste maar meest gecontesteerde Kamerlid

Toon Deschepper, de advocaat van Heimans, reageerde na afloop tevreden. Hij vermoedt dat de inleidingszitting in Gent er wellicht nog dit jaar komt. “We zijn nog maar februari. Maar op de inleidingszitting zullen er wellicht conclusietermijnen gevraagd worden. Dus een zitting ten gronde zal nog niet voor meteen zijn.”

LEES OOK. Dries Van Langenhove stopt als Kamerlid voor Vlaams Belang: “Ik heb me altijd al meer activist gevoeld”

”Enigszins onverwacht”

Van Langenhove was niet aanwezig bij de uitspraak, net als zijn advocaat of de advocaten van de andere betrokken partijen. Wel laat Van Langenhove weten dat hij verwacht dat hij niet schuldig zal worden bevonden aan negationisme. “De doorverwijzing wegens negationisme is enigszins onverwacht”, reageert het voormalige Vlaams Belang-Kamerlid, “aangezien het parket en de raadkamer al tot de conclusie waren gekomen dat ik niet voor negationisme moest worden doorverwezen.”

“Net zoals het parket en de raadkamer ben ik er volledig van overtuigd dat ik hiervoor zal worden vrijgesproken”, verwacht Van Langenhove.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER