Direct naar artikelinhoud
verkiezingen VS

"Vermoord haar": zo klinken Trump-aanhangers

Dat Donald Trump de grote en vaak grove woorden niet schuwt, weten we al langer. Dan hoeft het niet te verbazen dat ook een flink deel van zijn aanhangers geen blad voor de mond nemen. Journalisten van The New York Times namen de proef op de som, en vielen toch nog achterover van de seksistische, racistische en andere kwetsende uitspraken op Trump-bijeenkomsten.

In maart eindigde een campagnebijeenkomst in Chicago in één grote vechtpartij tussen voor- en tegenstanders van Trump. En Trump kreeg een klacht aan zijn been nadat zijn campagneleider een journaliste ruw tegen de grond had gewerkt. Het zijn slechts enkele incidenten uit de presidentsrace van de controversiële Republikein.

Meer dan een jaar lang trokken journalisten van The New York Times naar een rist campagnebijeenkomsten van The Donald. Daar begonnen hun oren geregeld te tuiten van de kwetsende uitspraken van een deel van Trumps aanhangers. “De frequentie waarmee sommige Trump-aanhangers grove, venijnige en zelfs gewelddadige taal gebruiken, dat blijft hangen”, getuigen ze.

Vanzelfsprekend was Trumps Democratische tegenstander Hillary Clinton het grootste mikpunt. "Vermoord haar", klonk het meer dan eens. "Troef die bitch af" was een ander advies voor de Republikein. Ook huidig president Barack Obama moest het geregeld ontgelden. "Fuck that nigger" klonk het onomwonden. Een ander favoriet thema op de bijeenkomsten waren immigranten."Bouw een muur, vermoord hen allemaal", klonk het onder meer. 

Vanzelfsprekend was Trumps Democratische tegenstander Hillary Clinton het grootste mikpunt. "Vermoord haar", klonk het meer dan eens. "Troef die bitch af" was een ander advies voor de Republikein

Het blijft een minderheid van de Trump-fans die zich op dergelijke manier gedraagt, benadrukken de verslaggevers. "Velen zijn net beleefd en gedragen zich keurig." Maar toch vonden ze het bijzonder opvallend dat het Trump-publiek maar zelden afkeer laat blijken over grove uitspraken.

In bovenstaande compilatie - samengesteld uit eigen materiaal en video's van andere aanwezigen - geven The New York Times-journalisten een inkijk in wat ze op de bijeenkomsten over de hele Verenigde Staten zagen en hoorden.