De toestand van de afvalberg in november 2022
(c)Google Street View

Afvalberg Ninove doorn in het oog bij aankomst Omloop Het Nieuwsblad

De vuilnisbelt op een terrein langs de Elisabethlaan in Ninove, vlak bij de aankomst van wielerwedstrijd Omloop Het Nieuwsblad, blijft voor beroering zorgen. De stad probeert al jaren via gerechtelijke weg het stort weg te krijgen, maar dat is niet gelukt tegen de prestigieuze aankomst van de eerste voorjaarsklassieker.

Zo’n 15 jaar geleden vestigde een bedrijf in afvalverwerking zich op de site langs de Elisabethlaan in Ninove. “Het probleem is dat er altijd maar afval bijkwam, maar niets werd weggevoerd”, legt burgemeester van Ninove Tania De Jonge (Open VLD)  uit. “Al 13 jaar proberen we de afvalberg daar weg te halen, onder meer door zijn milieuvergunning in te trekken. Maar door verschillende beroepsprocedures is er pas in mei vorig jaar een definitieve uitspraak gekomen, waardoor de eigenaar tot 20 mei de tijd heeft om de afvalberg op te ruimen.”

De stad wil de belt niet zelf laten opruimen, omdat dat 800.000 euro zou kosten. “Dat zijn kosten die we zeker in deze tijden niet kunnen dragen”, zegt burgemeester De Jonge. “Bovendien zijn we er niet zeker van of we dat geld ooit terugzien.”

Niet op televisie

De afvalberg is een doorn in het oog voor de stad, zeker nu Ninove weer prominent in beeld zal komen bij de aankomst van de eerste voorjaarsklassieker van het seizoen, de Omloop Het Nieuwsblad. De site ligt op 200 meter van de aankomst.

De regisseur van de Tv-uitzending van de wielerwedstrijd is alvast niet van plan om de afvalberg in beeld te brengen: “Ik ben zelf van Ninove”, zegt Gunther Herregodts van Sporza. “Het is geen fraai gezicht. Maar de stad kan er niets aan doen dat die afvalberg daar nog ligt, dus probeer ik hem niet in beeld te brengen. We gaan de helikopter een andere kant laten uitvliegen.”

Meest gelezen