Mischa Schoemaker

Rachel Hazes blijft voorlopig erfgenaam van wijlen André Hazes en mag zijn rechten blijven exploiteren

Rachel Hazes mag zich als weduwe van wijlen volkszanger André Hazes voorlopig zijn erfgenaam blijven noemen én de rechten op zijn werk blijven exploiteren, ook al is ze op basis van Hazes' testament niét zijn erfgenaam. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland beslist. Volgens de rechter heeft Roxeanne Hazes, die de zaak tegen haar moeder had aangespannen, dat te laat gedaan voor een procedure in kort geding. De juridische strijd is dus mogelijk nog niet gestreden.

De vorderingen van Roxeanne Hazes, de dochter van André Hazes sr., zijn grotendeels afgewezen omdat ze daar volgens de rechtbank in Utrecht simpelweg te laat mee komt om ze via een procedure in kort geding te behandelen. De rechtbank oordeelt dat Roxeanne al in 2020 geweten zou hebben dat haar moeder Rachel volgens het testament van haar vader geen erfgenaam was, waardoor ze in 2023 geen kort geding meer kan inspannen. Er is geen "spoedeisend belang" volgens de rechter. Inzet van de zaak is de erfenis van André Hazes senior. Volgens Roxeanne is haar moeder níét de rechtmatige erfgenaam en heeft ze gelogen over het te verdelen kapitaal. 

In het testament van haar vader stond een clausule dat Rachel geen aanspraak maakte op zijn erfenis als ze gescheiden waren op het moment van zijn overlijden, of als er een echtscheidingsprocedure liep op dat moment. De voorzieningenrechter in Utrecht bevestigt dat: Rachel is inderdaad geen erfgenaam op grond van die clausule, want de echtscheiding was op het moment van zijn dood in 2004 al ingezet.

Omdat Rachel en André gehuwd waren in gemeenschap van goederen, erfde ze destijds alles wat tot hun huwelijks­gemeenschap behoorde. Zijnde: Andrés volledige erfenis en nalatenschap. Hun kinderen Roxeanne (toen 11) en André junior (toen 10) waren op het moment van de dood van hun vader minderjarig, en konden niet rechtstreeks erven van hem. Daarom kregen ze op dat moment een vordering op hun deel van de erfenis. 

Los daarvan: of Rachel zich expliciet erfgename van André Hazes senior mag noemen, hangt af van de context. Dat is een andere zaak die niet thuishoort in een kortgedingprocedure, maar wel in een zogenoemde bodemprocedure, zegt de rechtbank. Dat is een zaak waarin een juridisch geschil definitief beslecht wordt, en niet voorlopig, zoals in het geval van een kort geding. Een bodemprocedure kan letterlijk jaren duren. Of Roxeanne die stap wil zetten, is niet duidelijk. Ze heeft voorlopig niet gereageerd.

BEKIJK - Wie was André Hazes? En wie zijn z'n mogelijke erfgenamen?

Videospeler inladen...

Rachel mag als "Rachel Hazes" zakelijke afspraken blijven maken

Dezelfde beslissing is gevallen rond de tweede eis van Roxeanne. Ze wil niet langer dat haar moeder volledig op eigen houtje de eigendomsrechten op het werk van haar vader kan exploiteren. Via het beheer van de nalatenschap van André Hazes senior heeft Rachel sinds zijn dood al miljoenen verdiend. De rechter in kort geding heeft geoordeeld dat ook deze vordering beoordeeld moet worden via die bodemprocedure. Voorlopig kan Rachel die rechten dus vrij blijven exploiteren, met gebruik van de familienaam "Hazes".

Op de derde vraag van Roxeanne Hazes is de rechter wel ingegaan. Ze wou een kopie krijgen van de officiële documenten die een rol hebben gespeeld bij de verdeling van de erfenis van haar vader. De advocaten van Rachel hebben altijd gezegd dat ze Roxeanne meermaals uitgenodigd hebben om die documenten te komen inkijken, maar ze zou dat altijd geweigerd hebben.

Er is nu beslist dat Rachel Hazes haar dochter kopieën zal moeten geven van twee voormalige bankrekeningen van haar en André senior. Ze moet ook het rapport delen over de waardering van de aandelen van de holdingvennootschap van Hazes. Daaruit zou blijken dat Rachel destijds effectief gelogen heeft over de grootte van de erfenis en de schuldberg van Hazes, waardoor Roxeanne en André junior een kleiner bedrag hebben gekregen dan waar ze recht op hadden. 

Als Rachel de documenten niet bezorgt aan haar dochter, dan riskeert ze een dwangsom tot maximaal 50.000 euro. Hoe dan ook is de relatie tussen moeder en dochter al langer verzuurd en lijkt de juridische strijd tussen hen nog niet volledig gestreden.

Meest gelezen