Klopt het dat een geroosterde boterham beter verteerbaar is dan een gewone boterham?
Een geroosterde boterham smaakt altijd: misschien eet je het vandaag wel als ontbijt. Vaak wordt het ook aangeraden als je ziek bent, omdat die lichter verteerbaar is dan een gewone boterham. Maar klopt dat ook? En is geroosterd brood dan (on)gezonder dan gewoon brood? De Nederlandse voedingsdeskundige Manon Wouters legt uit.
“Dat geroosterd brood lichter verteerbaar is, klopt effectief”, vertelt de voedingsdeskundige. “Dat heeft te maken met de hitte die vrijkomt tijdens het roosteren. Het zetmeel in brood wordt door het roosteren gedeeltelijk afgebroken tot dextrine. Dat is normaal de eerste stap in het verteringsproces. Het gebeurt in de mond door amylase in het speeksel. Door het roosteren sla je deze stap over en is het inderdaad makkelijker voor je lichaam om het voedsel te verteren.”
Goede spijsvertering en vlotte stoelgang
Beter verteerbaar is het dus, maar is het ook gezonder? Daar is Wouters het niet mee eens. “Het is juist goed voor je darmen dat ze aan het werk worden gezet. Als er zwaarder verteerbaar voedsel doorkomt, blijven de darmen actief en soepel. Het zorgt voor een goede spijsvertering en een vlotte stoelgang.”
De stelling dat geroosterd brood altijd gezonder is, blijkt een fabel. “Wel kan het roosteren van brood zo nu en dan goed zijn voor je”, legt Wouters uit. “Ik zou het vooral aanraden wanneer je jezelf niet zo lekker voelt. In dat geval kan je geroosterd brood beter verdragen en blijven je maag en darmen wat rustiger.” Het advies voor wanneer je ziek bent, moet je dus niet zomaar in de wind slaan.
De snelheid waarmee je bloedsuikerspiegel stijgt is lager bij geroosterd brood.
Minder snel een energiedip
Niet alleen is geroosterd brood lichter verteerbaar, het heeft ook een lagere glycemische index (GI). Die geeft aan hoe snel koolhydraten in de darmen worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Simpeler uitgelegd: de snelheid waarmee je bloedsuikerspiegel stijgt. “Die wil je natuurlijk zo laag mogelijk houden. Schommelingen in je bloedsuikerspiegel zorgen voor meer honger, een energiedip en een hoger risico op insulineresistentie en diabetes type 2.” Hoe lager die is, hoe minder snel je bijgevolg opnieuw honger zal hebben.
Volgens Wouters is het verschil daarentegen minimaal. “Ik denk niet dat je dat snel zal merken. Het gaat veel meer over wat je op je brood smeert of wat je erbij drinkt dan over het brood zelf. Die dingen hebben véél meer invloed op de glycemische index van je lichaam dan het verschil tussen normaal of geroosterd brood.”
Verandert de voedingswaarde van brood als je het roostert?
Dan blijven nog de voedingswaarden van het brood over: hoe zit het daar mee in geroosterde toestand? Je leest vaak dat geroosterd brood meer of minder calorieën zou bevatten. “Beide stellingen kloppen niet", stelt Wouters heel duidelijk. “Wel is het zo dat een snede geroosterd brood onttrokken is van vocht. Daardoor blijft er minder brood in gewicht over, maar het aantal calorieën blijft wel gelijk. Uiteindelijk eet je gewoon een snede brood - ongeacht of die nu geroosterd is of niet - en is dat verschil in gewicht niet van toepassing voor de voedingswaarden", sluit ze af.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
-
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit
-
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
Lekker, gezond én snel koken: voor de meeste gezinnen is het elke dag weer een uitdaging. “Maar dat hoeft het niet te zijn”, vindt Kathleen Brenders. Als mama van drie zonen leerde ze al doende hoe je ondanks een druk weekschema toch voor ieder wat wils op tafel kan zetten, zonder uren in de keuken te staan. Wat zijn haar bespaartips? En hoe houdt ze rekening met alle eetvoorkeuren binnen het gezin? “We bestellen één keer per week boodschappen.” -
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
In 2023 produceerde ons land 13 procent meer wijn dan vorig jaar, goed voor een totaal van 3,4 miljoen liter. Maar welke Belgische wijnen zijn lekker? Matcht de vraag met het aanbod? Welke flessen vind je terug in de supermarkt en in welke druiven blinken we uit? HLN-sommelier Sepideh Sedaghatnia geeft antwoord en tipt vier wijndomeinen: “Onze cool climate wines hebben een frisheid waar Frankrijk en Spanje jaloers naar kijken.” -
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
-
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
-
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
Vergeet water met citroen of appelazijn: water met elektrolyten is de nieuwste gezondheidsobsessie van het internet. Het zou het ideale hulpmiddeltje zijn om af te vallen, maar ook om spierherstel na het sporten te bevorderen. Wat zijn elektrolyten precies en wat doen ze met je lichaam? Sportdiëtist Tom Vandenbussche geeft advies. “Mensen met nierproblemen of een instabiele bloeddruk moeten opletten.” -
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” -
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven