Klopt het dat een geroosterde boterham beter verteerbaar is dan een gewone boterham?
Een geroosterde boterham smaakt altijd: misschien eet je het vandaag wel als ontbijt. Vaak wordt het ook aangeraden als je ziek bent, omdat die lichter verteerbaar is dan een gewone boterham. Maar klopt dat ook? En is geroosterd brood dan (on)gezonder dan gewoon brood? De Nederlandse voedingsdeskundige Manon Wouters legt uit.
“Dat geroosterd brood lichter verteerbaar is, klopt effectief”, vertelt de voedingsdeskundige. “Dat heeft te maken met de hitte die vrijkomt tijdens het roosteren. Het zetmeel in brood wordt door het roosteren gedeeltelijk afgebroken tot dextrine. Dat is normaal de eerste stap in het verteringsproces. Het gebeurt in de mond door amylase in het speeksel. Door het roosteren sla je deze stap over en is het inderdaad makkelijker voor je lichaam om het voedsel te verteren.”
Goede spijsvertering en vlotte stoelgang
Beter verteerbaar is het dus, maar is het ook gezonder? Daar is Wouters het niet mee eens. “Het is juist goed voor je darmen dat ze aan het werk worden gezet. Als er zwaarder verteerbaar voedsel doorkomt, blijven de darmen actief en soepel. Het zorgt voor een goede spijsvertering en een vlotte stoelgang.”
De stelling dat geroosterd brood altijd gezonder is, blijkt een fabel. “Wel kan het roosteren van brood zo nu en dan goed zijn voor je”, legt Wouters uit. “Ik zou het vooral aanraden wanneer je jezelf niet zo lekker voelt. In dat geval kan je geroosterd brood beter verdragen en blijven je maag en darmen wat rustiger.” Het advies voor wanneer je ziek bent, moet je dus niet zomaar in de wind slaan.
De snelheid waarmee je bloedsuikerspiegel stijgt is lager bij geroosterd brood.
Minder snel een energiedip
Niet alleen is geroosterd brood lichter verteerbaar, het heeft ook een lagere glycemische index (GI). Die geeft aan hoe snel koolhydraten in de darmen worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Simpeler uitgelegd: de snelheid waarmee je bloedsuikerspiegel stijgt. “Die wil je natuurlijk zo laag mogelijk houden. Schommelingen in je bloedsuikerspiegel zorgen voor meer honger, een energiedip en een hoger risico op insulineresistentie en diabetes type 2.” Hoe lager die is, hoe minder snel je bijgevolg opnieuw honger zal hebben.
Volgens Wouters is het verschil daarentegen minimaal. “Ik denk niet dat je dat snel zal merken. Het gaat veel meer over wat je op je brood smeert of wat je erbij drinkt dan over het brood zelf. Die dingen hebben véél meer invloed op de glycemische index van je lichaam dan het verschil tussen normaal of geroosterd brood.”
Verandert de voedingswaarde van brood als je het roostert?
Dan blijven nog de voedingswaarden van het brood over: hoe zit het daar mee in geroosterde toestand? Je leest vaak dat geroosterd brood meer of minder calorieën zou bevatten. “Beide stellingen kloppen niet", stelt Wouters heel duidelijk. “Wel is het zo dat een snede geroosterd brood onttrokken is van vocht. Daardoor blijft er minder brood in gewicht over, maar het aantal calorieën blijft wel gelijk. Uiteindelijk eet je gewoon een snede brood - ongeacht of die nu geroosterd is of niet - en is dat verschil in gewicht niet van toepassing voor de voedingswaarden", sluit ze af.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
Vandaag is het zover: na een maand lang niet eten en drinken is de ramadan voorbij en is het tijd voor Eid-al-Fitr of het Suikerfeest. Maar wat schaft de pot op zo’n dag? Wat houdt dat einde van de vastentijd precies in? En eet elk gezin iets anders, zoals met Kerstmis, of zijn er vaste waarden die nooit mogen ontbreken? -
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
-
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
Lekker, gezond én snel koken: voor de meeste gezinnen is het elke dag weer een uitdaging. “Maar dat hoeft het niet te zijn”, vindt Kathleen Brenders. Als mama van drie zonen leerde ze al doende hoe je ondanks een druk weekschema toch voor ieder wat wils op tafel kan zetten, zonder uren in de keuken te staan. Wat zijn haar bespaartips? En hoe houdt ze rekening met alle eetvoorkeuren binnen het gezin? “We bestellen één keer per week boodschappen.” -
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
Echte kookliefhebbers maken gebruik van het kookvocht van pasta en rijst, om bijvoorbeeld een extra smaakvolle saus te maken. Maar met het kookvocht van aardappelen mag je níét hetzelfde doen, waarschuwt professor en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer: “Bij grote hoeveelheden kan dat dodelijk zijn.” -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
-
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
Wat is dat laagje water op je yoghurt? En mag je dat opeten?
Als je een open pot yoghurt terug in de koelkast zet, drijft er de dag nadien dikwijls een waterig laagje op. Maar wat is dat laagje precies? En moet je het weggieten, je yoghurt volledig weggooien of mag je het nog gerust opeten? Levensmiddelenmicrobioloog Frank Devlieghere (UGent) legt uit. -
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”