JOUW MENING. “Ik ben nog altijd onrustig als het lang of hevig regent”

Het Nieuwsblad geeft om jouw mening. We vroegen jou onlangs of je je zorgen maakt om de gevolgen van klimaatopwarming in Vlaanderen, of we het basisinkomen maar eens moeten proberen, en of boeken moeten worden aangepast aan de tijdgeest. Dit zijn de resultaten.

Thomas Vandewalle

Nieuwe data tonen gebieden die grootste risico lopen door klimaatopwarming: Vlaanderen in top 100

Volgens een studie van specialisten van het Cross Dependency Initiative staat Vlaanderen in de top 100 van gebieden die grote risico’s lopen door de gevolgen van klimaatverandering. Vlaanderen staat op plaats 64, en moet volgens klimaatwetenschapper Wim Thiery vooral droogte, overstromingen en hittegolven vrezen. Lezer Johan R. vertelt ons dat zijn huis en de tuin twee zomers geleden overstroomden. “Een vreselijke ervaring. Nog altijd komen er gevoelens van onrust op als het lang of hevig regent. Als dit ons vaker te wachten staat, verlaagt dit hoe dan ook de levenskwaliteit.” Françoise I. maakt zich geen zorgen: “Het klimaat evolueert steeds, en zowel de mensen als de natuur zullen zich ook nu weer aanpassen.”

Boeken van Roald Dahl herschreven: woorden als ‘dik’ of ‘lelijk’ worden geschrapt

De Britse uitgeverij Puffin herschrijft passages uit de klassiekers van Roald Dahl, zodat kwetsende woorden als ‘lelijk’ en ‘dik’ niet meer voorkomen. Dat nieuws lokte veelt reacties uit. Marc De Bel vergeleek het met kleren schilderen op Adam en Eva op het Lam Gods, en ook Michel O. is geen fan. “Zoals oude films als saai en traag worden beschouwd, dienen boeken bekeken en belezen te worden met de tijdgeest van toen indachtig. Een verduidelijking vooraan in het boek is beter op zijn plaats dan het werk aan te passen.” Ondertussen heeft de Nederlandse uitgeverij De Fontein aangegeven dat “de geest van het werk van Roald Dahl beschermd moet blijven.” Zijn teksten worden in ons taalgebied dus niet aangepast.

“Basisinkomen kan tot méér armoede leiden”

Onderzoekers van het Centrum voor Sociaal Beleid aan de Universiteit Antwerpen komen met nieuws in verband met hun onderzoek naar het basisinkomen. Ze concluderen dat een basisinkomen niet altijd armoede doet verminderen. Een verhoging van de armoede doet zich bijvoorbeeld voor als er te hard wordt gesneden in sociale uitkeringen om het basisinkomen te bekostigen. Zo laait de discussie weer op: moeten we het basisinkomen maar eens proberen? Marc C. vindt van niet, . Hij vreest dat het globale arbeidsvolume naar beneden zal gaan. Audrey B. ziet er wel voordelen in: “Een fulltime zal niet meer als een verplichting aanvoelen. Mensen kunnen zo zelf kiezen hoeveel ze willen werken. Jonge ouders bijvoorbeeld, zij kunnen kiezen om hun kinderen tijdens de eerste 1.000 belangrijke dagen zelf op te voeden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen