Meer dan 10.000 gezinnen hebben tijdens de energiecrisis al betalingsuitstel woonkrediet gekregen

Net zoals tijdens de coranapandemie kunnen kredietnemers tijdens de huidige koopkracht- en energiecrisis aan de banken vragen om de terugbetaling van de woonlening uit te stellen. Uit cijfers van de bankenfederatie Febelfin blijkt dat ruim 10.000 gezinnen al uitstel van betaling hebben gekregen.

Waarom is dit belangrijk?

De energiecrisis heeft tal van mensen diep in de portefeuille getroffen. Daarom bieden de banken sinds oktober (2022) hun klanten de optie aan om de terugbetaling uit te stellen. Het betalingsuitstel kan nog tot 31 maart 2023 worden aangevraagd.

In het nieuws: De banken hebben de voorbije vijf maanden welgeteld 10.441 betalingsuitstellen toegekend, waarvan 73 procent (of 7.605) binnen het Febelfin-kader. Voor 2.836  woonkredieten werd een betalingsuitstel toegekend buiten het Febelfin-kader, wat resulteerde in een oplossing op maat.

  • Febelfin merkt op dat het aantal betalingsuitstellen nog steeds toeneemt, maar er is wel sprake van minder sterke stijging in vergelijking met vorig jaar. Dat kunnen we mogelijk verklaren door een afzwakking van de energieprijzen de voorbije maanden.
  • Uit de cijfers blijkt ook dat het gemiddeld bedrag van betaalpauze 468 euro per maand bedraagt. “De gezinnen die een betalingsuitstel hebben gevraagd beschikken dus over een extra maandelijks bedrag waarmee ze bijvoorbeeld hun verhoogde energiefacturen of duurdere boodschappen kunnen betalen”, merkt Febelfin op.
  • De banken verbinden zich er overigens toe om de gebruikelijke dossier- of administratiekosten niet aan te rekenen.
  • Opgelet: Je moet wel nog de interesten elke maand betalen. Doordat de terugbetaling wordt uitgesteld, zal je overigens extra interesten moeten betalen, want de looptijd wordt verlengd.

Nog mogelijk om uitstel te krijgen

Details: Het is nog tot 31 maart mogelijk om een uitstel van betaling aan te vragen aan de bank. Indien het uitstel wordt goedgekeurd, geldt dat voor een periode van twaalf maanden.

  • De bankenfederatie voegt er wel aan toe dat de aanvragers rekening moeten houden met een verwerkingstermijn van 10 kalenderdagen. “Particulieren moeten er dan ook voor zorgen dat hun aanvraag tot betalingsuitstel uiterlijk op 21 maart 2023 wordt ingediend”, klinkt het.

Komt iedereen in aanmerking? Neen, je moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • Het uitstel is enkel beschikbaar voor mensen die minder dan 10.000 euro aan tegoeden hebben staan op de spaar- en zichtrekening. Er wordt ook rekening gehouden met het beleggingsvermogen, mocht dat het geval zijn. Pensioensparen wordt niet meegerekend.
  • Je moet een lening hebben afgesloten voor jouw hoofdverblijfplaats in België. Voor een lening voor een tweede woning is er dus geen uitstel.
  • Er was op 1 maart 2022 geen betalingsachterstand op de woonlening geregistreerd in de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP).
  • Je hebt een afbetalingsplan lopende of aangevraagd bij jouw energieleverancier.
  • Zoals we hierboven al opmerkten, is het mogelijk om een andere regeling met je bank te treffen als je niet aan de bovenstaande voorwaarden voldoet.

Indien je niet voldoet aan die voorwaarden kan je alsnog een betalingsuitstel krijgen, zij het dan buiten het Febelfin-kader. “Ongeveer een vijfde van alle betalingsuitstellen wordt verleend buiten dat kader, en dus op individuele basis. Dit toont aan dat de banken ook klaar staan om gezinnen bij te staan met een oplossing op maat”, aldus de bankenfederatie.

(fjc)

Meer