Een testlancering van de Russische Sarmat-raket (20 april 2022)

Poetin wil nucleair kernarsenaal uitbreiden, slechts twee dagen na opschorting ontwapeningsverdrag

De Russische president Vladimir Poetin heeft nieuwe plannen aangekondigd om Sarmat-kernraketten in te zetten in de strijd tegen Oekraïne. Dat onthulde hij tijdens een toespraak ter gelegenheid van een Russische feestdag. De dreigementen komen er twee dagen nadat Poetin het laatste ontwapeningsverdrag met de VS had opgeschort. 

In Rusland heeft Vladimir Poetin op de feestdag van de 'Verdedigers van het Vaderland' de Russische troepenmacht in de bloemetjes gezet én een plan voor het verdere verloop van de oorlog aangekondigd. Zo wil de president blijven inzetten op de verdere uitbouw van het Russische nucleaire wapenarsenaal. Hij sprak zelfs over het inzetten van de Sarmat-raket, een intercontinentale kernraket.

"We zullen blijven hoogtechnologisch materieel aan onze troepen ter beschikking stellen", zo sprak Poetin na zijn dankwoord. "Het gaat over nieuwe aanvalssystemen, verkennings- en communicatieapparatuur, drones en artilleriesystemen."

"Net als voorheen blijven we ook inzetten op onze nucleaire triade (kernwapens ter land, ter zee en in de lucht)", zo sprak hij. "Dit jaar worden de eerste lanceerinstallaties van het Sarmat-raketsysteem met een nieuwe zware raket ingezet."

BEKIJK - "We zullen ons nucleair arsenaal verder uitbreiden":

Videospeler inladen...

Het is niet de eerste keer dat Vladimir Poetin hint op het gebruikt van nucleaire wapens. Dat is tot nu toe echter nog steeds niet gebeurd. Kernwapens zijn grotendeels een afschrikkingsmechanisme. Ze moeten een tegenpartij ontraden om een land militair of economisch aan te vallen. Iedereen gaat er uiteraard van uit dat niemand het in zijn hoofd zou halen om een nucleair wapen te gebruiken.

2 dagen na opschorting New START

Helemaal als een verrassing komen de uitspraken van de Russische president niet. Twee dagen geleden kondigde hij nog de opschorting van ontwapeningsverdrag New START aan. Het nucleair ontwapeningsverdrag tussen Rusland en de Verenigde Staten werd ondertekend door Poetin voorganger, Dmitri Medvedev, en de toenmalige president Barack Obama. 

Het akkoord vormde een begrenzing voor het aantal actieve kernkoppen. Dat aantal werd begrensd op ongeveer 1.500 (en nog zo'n 5.500 in reserve), het aantal draagsystemen op zo'n 800. Het verdrag houdt ook in dat beide landen elkaars kernwapens mogen inspecteren. Ze moeten dat wel 32 uur op voorhand melden. 

Maar nu, slechts twee dagen na de opschorting van het verdrag, kondigt Rusland dus al een uitbreiding van het bestaande arsenaal aan. Dat arsenaal was trouwens al erg groot. Met 5.977 kernkoppen heeft Rusland het grootste nucleaire wapenarsenaal ter wereld. Ter vergelijking: de Verenigde Staten hebben er 5.428, China heeft er "slechts" 350. Rusland heeft er dus een stuk meer dan de andere landen.

Hoeveel kernwapens heeft Rusland in vergelijking met de andere nucleaire grootmachten?

De Sarmat-raket

Volgens de Russische president is de verdere uitbouw van het wapenarsenaal nodig om de soevereiniteit van zijn land te kunnen garanderen. Het land zet daarvoor volop in op de constructie van de RS-28 Sarmat-raket, een nieuwe intercontinentale kernraket.

RS-28 Sarmat-raket

  • Wordt ook wel de Satan 2-raket genoemd
  • Is 2.854 keer krachtiger dan de bom op Hiroshima
  • Bereik: tot 18.000 kilometer ver (bijna overal ter wereld)
  • Lading: meer dan 10 afzonderlijke kernkoppen 
  • Gewicht: 208 ton
  • Lengte: 35,5 meter

De Verenigde Staten geloven ook dat Rusland een test met de Sarmat-raket heeft uitgevoerd net voordat president Joe Biden een bezoek bracht aan de Oekraïense hoofdstad. Die test zou mislukt zijn. Dat schrijft CNN. Het is niet de eerste keer dat Rusland een test uitvoert met de nucleaire raketten. In april vorig jaar, twee maanden na de inval in Oekraïne, hield Rusland een soortgelijke test. 

BEKIJK - Volgens de 'Doomsday Clock' was het risico op een nucleair treffen nog nooit zo groot:

Videospeler inladen...

Meest gelezen