v.l.n.r. Patrick Huvenne, Dirk Brossé en Jo Vercruysse
Ingrid Depraetere

Eerste bomen van Prima La Musica-bos geplant in Halle

Componist Dirk Brossé en concertmeester Jo Vercruysse van het orkest Prima La Musica hebben aan de rand van het Hallerbos de eerste bomen geplant van het Prima La Musica-bos. Dirk Brossé componeerde de filmmuziek van de fel gesmaakte film- en tv-documentaire "Onze Natuur". "Nu ook ons eigen bos, daar word ik zelfs emotioneel van", zei Brossé.

Het Hallerbos wordt opnieuw een stukje groter, want vandaag zijn de eerste eiken geplant van het Prima La Musica-bos. Die eer viel te beurt aan componist Dirk Brossé en aan concertmeester Jo Vercruysse van het orkest Prima La Musica. En dat was geen toeval, want Prima La Musica verzorgde de muziek van de populaire film- en tv-documentaire "Onze Natuur".  

"We hebben met Prima La Musica al 16 concerten gespeeld, waarbij we de beelden van de documentaire live begeleiden. Ik vond het wat te simpel om na afloop bloemen of een fles champagne in ontvangst te nemen. We moesten de film gebruiken om ook zelf iets voor de natuur te doen", zegt Brossé. 

Hij liet zich inspireren door een gebruik uit Scandinavië. "Artiesten krijgen daar na een performance geen bloemen, maar wel een certificaat waarmee de organisatie zich engageert een boom te planten, wat veel duurzamer is. Voor de 16 concerten die we al gaven, kregen ikzelf en concertmeester Jo Vercruysse zo telkens een boom, dat zijn er 32 in totaal. De eerste hebben we geplant hier aan de rand van het Hallerbos", aldus Brossé.

Ingrid Depraetere

"We vonden dat dit een eigen bos verdient", zegt houtvester Patrick Huvenne van het Agentschap Natuur en Bos, een van de initiatiefnemers van de natuurfilm. "Natuur en Bos is al een tijdje eigenaar van een terrein van 1,5 hectare ter hoogte van de Veertigbunder. Daar willen we een extra stuk bos aanplanten dat we opdragen aan Dirk Brossé en de filmmakers. Hun eigen verdiende bomen krijgen hier een plekje, naast nog 5.500 andere eiken, boskersen, grauwe abeel en zwarte elzen."

Dirk Brossé en Jo Vercruysse mochten zelf een naam kiezen voor het nieuwe stukje bos. Ze doopten het het Prima La Musica-bos, naar hun gelijknamig orkest waarmee ze de filmmuziek altijd uitvoeren. "Dat is echt het mooiste cadeau dat een muzikant ooit kreeg. Zo blijven onze muziek en de film voor eeuwig verder leven", aldus Brossé en Vercruysse. 

Meest gelezen