NATO

"Poetin bereidt zich voor op nog meer oorlog in Oekraïne": NAVO-topman Stoltenberg in gesprek met "Terzake"

Aan de vooravond van één jaar oorlog in Oekraïne ziet NAVO-topman Jens Stoltenberg geen signalen dat de Russische president Poetin zich opmaakt voor vrede. Het einde van de oorlog durft hij dan ook niet te voorspellen, maar hij heeft wel een duidelijke boodschap voor het Westen. "Poetin wil een Europa waarin hij kan beslissen wat andere landen doen, dat is onacceptabel. We moeten het patroon van Russische agressie stoppen", zegt hij in een gesprek met "Terzake".

Bekijk hier het volledige "Terzake"-interview met NAVO-topman Stoltenberg:

Videospeler inladen...

Komt er straks een nieuw, grootschalig offensief exact één jaar na de Russische invasie van Oekraïne? Het is een vraag die overal leeft, niet in het minst bij de Oekraïense bevolking. Volgens secretaris-generaal Stoltenberg zijn er in elk geval geen aanwijzingen dat Poetin klaar is voor vrede. "We moeten ons voorbereiden op meer gevechten. Rusland blijft gigantische hoeveelheden soldaten naar het front sturen, op een manier die ongezien is sinds de Eerste Wereldoorlog."

Om die Russische aanvallen te kunnen afslaan, blijft de westerse steun noodzakelijk voor Oekraïne. "De bondgenoten kijken continu welke wapens we kunnen leveren, maar op dit moment is het belangrijker om te verzekeren dat er voldoende munitie is voor de wapens die al in Oekraïne zijn. Dit is een uitputtingsslag, een logistieke oorlog."

Dreigt kernoorlog?

Bij elke nieuwe wapenlevering uit Europa en de Verenigde Staten dreigt president Poetin met vergeldingsacties en het gebruik van kernwapens. Ook de opschorting van het nucleaire ontwapeningsverdrag New START lijkt een nieuwe stap op de escalatieladder. 

Maar de NAVO ziet voorlopig geen aanwijzingen dat Rusland kernwapens ook effectief zou willen inzetten. "Er is geen onmiddellijke dreiging, maar het is roekeloos van Rusland om zich stap voor stap terug te trekken uit de nucleaire ontwapening. De inzet van nucleaire wapens is totaal onaanvaardbaar en een nucleaire oorlog kan nooit worden gewonnen."

Kritiek op China

Ook over China spreekt Jens Stoltenberg duidelijke taal. De pogingen van Peking om vredesonderhandelingen op te starten tussen Rusland en Oekraïne noemt de NAVO-topman weinig geloofwaardig. "China heeft de Russische agressie niet eens willen veroordelen, terwijl dat het absolute minimum is."

Stoltenberg maakt een voorzichtige verwijzing naar de spanningen tussen China en Taiwan, zonder dat conflict bij naam te noemen. "Peking kijkt aandachtig naar deze oorlog om te weten welke prijs Poetin moet betalen, maar ook welke voordelen hij mogelijk kan krijgen. Wat er gebeurt in Europa, is ook belangrijk voor de veiligheid in Azië."

NATO

Oorlog voorbij?

Wanneer de oorlog in Oekraïne voorbij kan zijn, durft Stoltenberg niet te zeggen, maar de boodschap aan het adres van de Russische president is wel duidelijk. "Als deze oorlog voorbij is, moeten we zorgen dat de geschiedenis zich niet kan herhalen. Eerst was er de invasie van Georgië in 2008, dan de annexatie van de Krim in 2014 en nu de totale oorlog in Oekraïne. Poetin wil een Europa waarin hij kan beslissen wat andere landen doen, dat is onacceptabel. We moeten het patroon van Russische agressie stoppen."

Meest gelezen