Jasper Jacobs

Proces rond vriendschapsfraude gestart in Gent, Belgische slachtoffers voor 2 miljoen opgelicht

Een bende van veertien personen kwam vandaag voor de rechtbank in Gent voor vriendschapsfraude. De veertien, vooral Nigerianen, werkten vanuit ons land en lichtten tientallen vrouwen op. Niet alleen bij ons, maar ook in Nederland, Duitsland, Italië en zelfs in Canada en Peru. De bende vond de slachtoffers via Facebook. Alleen al in België zou de bende hun slachtoffers voor meer dan 2 miljoen euro opgelicht hebben.

Dertien mannen en 1 vrouw, voornamelijk Nigerianen, komen voor de rechter omdat ze via Facebook verschillende vrouwen geld hebben afgetroggeld. De fraudeurs deden zich voor als Amerikaanse legerofficiers die een partner zochten. Onder andere een vrouw uit de regio Gent trapte in de val. Ze kreeg op Facebook een vriendschapsverzoek van Diederick Velner, zogezegd een galante Amerikaanse legerofficier die bijna met pensioen ging. De vrouw was zelf gepensioneerd, haar man was overleden en ze voelde zich erg eenzaam tijdens de corona lockdown periodes. Ze genoot van het begrip dat ze kreeg van Diederick Velner.

De valse Amerikaan had plots geld nodig

Op zijn laatste missie in Jemen, net voor hij met pensioen zou gaan, kon de zogenaamde Diederick Velner niet aan zijn bankrekening op de luchthaven in Jemen. Hij vroeg of hij snel wat geld kon krijgen uit België. Enkele dagen later vroeg hij dat nog eens en daarna nog enkele keren. In totaal maakte Diederick ruim 380.000 euro afhandig van de vrouw die daarvoor eerst geld uit een erfenis gebruikte en daarna een lening nam. Die lening moet ze nog 4 jaar afbetalen. 

Grote bende

De bende die nu in Gent voor de rechtbank staat is zowat de grootste die al is gevat voor dit soort vriendschapsfraude. De 14 beklaagden kochten met het gestolen geld tweedehandsauto's die ze naar Afrika stuurden. Op het proces waren niet alle beklaagden aanwezig. De uitspraak volgt op 23 maart.

Meest gelezen