De slogan "waar Vlamingen thuis zijn" prijkt nog steeds op de Westrand in Dilbeek

Dilbekenaar Herman Brijssinck, bedenker van "De Gordel" en van de actie "Waar Vlamingen thuis zijn", overleden

In Dilbeek is Herman Brijssinck overleden. Hij is de bedenker van de bekende campagne "waar Vlamingen thuis zijn..." en werkte ook mee aan het oorspronkelijke concept uit van De Gordel. Brijssinck werd 89.

Herman Brijssinck, de geestelijke vader van de campagne "Waar Vlamingen thuis zijn..." en van De Gordel is in Dilbeek op 89-jarige leeftijd overleden. Zelf bleef hij liever op de achtergond. 

De campagne "Waar Vlamingen thuis zijn..." dateert uit de jaren 1970, de tijd dat Franstalige Brusselaars massaal naar de Vlaamse Rand verhuisden. De verfransing van de Rand nam zienderogen toe. Met de campagne "Waar Vlamingen thuis zijn..." werd in de randgemeenten een vriendelijk, maar duidelijk signaal gegeven dat de Vlamingen niet van plan waren om te bezwijken onder de Franstalige druk. "Herman was de bezige bij in de achtergrond", weet Dilbeeks burgemeester Willy Segers (N-VA). "Hij was beroepshalve marketingmanager en kende dus de kneepjes van het vak om een boodschap duidelijk over te brengen", aldus Segers.   

Achter de schermen

"Ook de eerste edities van "De Gordel" vanaf 1981 hebben we aan de stille kracht van Herman te danken", zegt Segers. De Gordel was in de begindagen een ludieke sportmanifestatie tegen de verfransing van de Vlaamse rand. Gaandeweg werd het een sportief massagebeuren, waar Bloso en ook de toenmalige BRT-BRTN via Radio 2 Omroep Brabant hun schouders onderzetten. De boodschap tegen de verfransing bleef, maar verhuisde naar de achtergrond.

"Typerend voor Herman was dat hij in dit alles achter de schermen bleef. Maar alles was heel goed doordacht en uitgewerkt. Dit is niet alleen voor zijn familie een verlies, maar ook voor onze gemeente en bij uitbreiding de Vlaamse Gemeenschap", besluit Segers. Herman Brijssinck werd 89. 

Meest gelezen