© AP

© EPA-EFE

© EPA-EFE

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Ongelofelijk: PSV-supporter die veld opstormt en vuistslag uitdeelt aan keeper van Sevilla had al een stadionverbod

PSV werd donderdagavond desondanks een 2-0 overwinning uitgeschakeld in de Europa League, maar toch ging alle naar een incident in de slotfase. Een PSV-fan liep het veld op en had alle tijd van de wereld om de doelman van Sevilla een klap te verkopen. Het komt hem normaal op een stadionverbod te staan … ware het niet dat de 20-jarige al een stadionverbod had.

De Telegraaf, Jeroen De Pauw

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In de blessuretijd ging het even goed mis in het Philips Stadion, toen een supporter het veld opkwam en doelman Marko Dmitrovic van Sevilla aanviel. De goalie verdedigde zichzelf goed, waarna de agressieve veldbestormer alsnog door stewards in de kraag werd gegrepen en van het veld werd verwijderd. Het incident zou nog wel eens een vervelend staartje kunnen krijgen voor PSV, dat al een flinke rekening heeft lopen over dit seizoen bij de UEFA, die bekendstaat om de harde straffen bij wangedrag van supporters.

Dmitrovic, die de zieke Yassine Bounou kort voor aanvang van het duel moest vervangen, hield geen verwondingen over aan de aanval en hoefde niet behandeld te worden.

Algemeen directeur reageerde na afloop aangeslagen , “De man is direct afgevoerd naar het politiebureau. Dit is verschrikkelijk. Ik vind dit veel erger dan de uitschakeling. Het veld opkomen en dan ook nog een speler aanvallen. Erger kan niet. Als algemeen directeur is dit het ergste wat je kan overkomen. Dit mag echt niet gebeuren. We gaan dit ook zeker evalueren met de stewards. Als het aan mij ligt, krijgt hij sowieso een levenslang stadionverbod.” Al bleek de man dat laatste eigenlijk al te hebben.

Verontrustend

Trainer Ruud van Nistelrooy veroordeelde de actie. “Ik heb het nog niet teruggezien. Dit keuren we met z’n allen af. Het is ondenkbaar dat je als supporter een speler aanvalt. Het is betreurenswaardig dat we het hier over moeten hebben.”

© EPA-EFE

Sevilla-trainer Jorge Sampaoli sprak schande over de actie. “Het is ontzettend erg dat dit is gebeurd. Ik vind het verontrustend, dit soort dingen moeten stoppen. Daar moeten we met z’n allen voor zorgen. In de toekomst mag dit niet meer gebeuren.”

Sevilla stond op het moment dat de fan het veld betrad met 1-0 achter. Het werd daarna ook nog 2-0, maar Sevilla plaatste zich dankzij een thuiszege van 3-0 voor de achtste finales van de Europa League. “Lange tijd was er voor ons niet zoveel aan de hand”, aldus Sampaoli. “Ik ben tevreden over het spel. De slotfase was nog spectaculair. Er werd veel op het veld gegooid en de scheidsrechter liet in mijn ogen te veel toe. Hij had strenger moeten optreden en eerder moeten ingrijpen.”

Probleemsupporter

Het incident deed denken aan de aanval van een Ajax-hooligan op AZ-doelman Esteban Alvarez bij de bekerwedstrijd Ajax-AZ in 2011. PSV heeft eerder problemen gehad met supporters die op het veld kwamen. In de kwartfinale van de UEFA Cup tegen 1. FC Kaiserslautern in 2001 brak een grote groep boze fans door het hek. Trainer Eric Gerets en speler Theo Lucius hielpen de supporters terug op de tribune te krijgen. Toch deelde de UEFA een zware straf uit. PSV moest de eerstvolgende Europese thuiswedstrijd op honderd kilometer van Eindhoven afwerken en speelde de thuiswedstrijd tegen Galatasaray in het Gelredome in Arnhem.

De Eindhovense club gaat nu de eigen veiligheidsorganisatie tegen het licht houden. Eén van de zaken waar naar gekeken zal worden is hoe de man in de eerste plaats in het stadion kwam, want hij mocht er eigenlijk niet zijn omdat hij al een stadionverbod op zak had na eerdere misdragingen. Het zou gaan om een 20-jarige man uit het Limburgse Roermond, die een reputatie heeft als probleemsupporter en lid van een groep jonge ultra’s, maar desondanks door de toegangscontrole wist te komen.

Het was daarnaast opmerkelijk hoe lang het duurde voordat stewards van PSV het veld opkwamen om de veldbestormer in de kraag te grijpen. De onverlaat was al naar de grond gewerkt door Sevilla-doelman Dmitrovic, toen de eerste veiligheidsmensen van PSV over de boarding kwamen om assistentie te verlenen.

De passieve houding van de veiligheidsmensen kan PSV heel duur komen te staan. Als het alleen bij een veldbestorming was gebleven en daar tijdig op ingrepen was, had het nog met een relatief lage straf kunnen aflopen. De angel zit in de fysieke aanval op de speler. Daar zijn in het verleden heel zware straffen voor uitgedeeld door de UEFA, in sommige gevallen zelfs uitsluiting van Europees voetbal voor een seizoen.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer