© TP

Zoektocht naar dementerende Emilia (75) gaat derde dag in: “We geven het nog niet op”

Maasmechelen -

Vrijdag wordt voor de derde dag op rij gezocht naar de 75-jarige Emilia Chini in en rond Eisden-Tuinwijk (Maasmechelen). Hoewel de dementerende vrouw geen jas droeg toen ze verdween en er sindsdien al twee nachten gepasseerd zijn, blijven haar familie en de speurders hoopvol. “Er is nog steeds een kans dat ze ergens is gaan schuilen en levend teruggevonden wordt.”

Jos Thomassen/Olivier Simons

Emilia Chini, roepnaam Emilietta, verdween woensdag rond 17 uur aan haar huis in de Damhertstraat in Eisden-Tuinwijk toen ze de vuilniszakken ging buitenzetten. De dementerende vrouw werd nog gezien op de Lindenlaan, maar is sindsdien spoorloos. Sinds woensdagavond wordt met man en macht gezocht naar de vrouw. Er werden al speurhonden, (warmte)drones en helikopters ingezet om de omgeving uit te kammen.

“Donderdagavond laat werden de actieve zoekacties gestaakt”, zegt Bart Lepage van de Cel Vermiste Personen. “Maar er wordt sinds vrijdagochtend weer volop verder gezocht. De politie focust zich nu vooral op het nakijken van de private en openbare camerabeelden in de buurt, in de hoop dat de vrouw ergens is vastgelegd. Er wordt ook opnieuw met de helikopter en speurhonden gezocht. Maar er is natuurlijk maar zo veel dat je in de perimeter van 1 kilometer rond de plaats van verdwijning kunt doen.”

Vrijdagvoormiddag speurde een politiehelikopter de omgeving af en verzamelden verschillende hondenteams aan het stationnetje van Eisden in de Spoorwegstraat om het Mechels Bos weer uit te kammen. Het gaat om het Limburgs Hondenteam, de Vlaamse Reddingshonden en hondenteam De Roedel uit Houthalen-Helchteren. Een van speurhonden hielp in Turkije ook nog naar mensen zoeken na de zware aardbeving. “Ik heb nog een kledingstuk van mama genomen om de speurhonden aan te laten snuffelen, zodat ze haar hopelijk kunnen vinden”, zegt dochter Marijke.

Dit hondje zocht na de aardbeving in Turkije nog mee naar slachtoffers, en helpt nu Emilia mee opsporen.© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

Hoopvol

Intussen is Emilia al twee nachten spoorloos. Vrijdagochtend zat de temperatuur maar net boven het vriespunt. En dat terwijl de kwetsbare vrouw woensdag geen jas droeg en pantoffels aanhad toen ze verdween. “Maar we geven zeker nog niet op, er is nog altijd hoop”, zegt Bart Lepage. “Het is niet uitgesloten dat de vrouw ergens is gaan schuilen tegen de koude. Er zijn al gelijkaardige dossiers geweest waarin een vermiste na lange tijd toch nog levend werd teruggevonden. Kijk bijvoorbeeld ook naar de recente aardbevingen in Turkije en Syrië, toen er ruim een week later nog mensen levend teruggevonden werden.”

Verschillende hondenteams verzamelden aan het stationnetje van Eisden om het bos opnieuw uit te kammen.© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

Doodlopende sporen

Ook de zoon en dochter van Emilia koesteren nog hoop dat hun moeder snel levend teruggevonden wordt. Donderdag werden ze ondervraagd door de politie. “Ze hebben wat vragen gesteld en het hele huis uitgekamd. Tot in de kasten toe. Je weet nooit wat een demente vrouw allemaal doet”, zegt zoon Dominique.

Volgens Dominique kwamen er donderdag wel wat tips binnen, maar leverden die niets op. “Even werd er iets opgemerkt aan camping de Salamander, maar dat bleek om een vogel te gaan. Er zijn ook beelden binnengekomen uit Lanaken, maar die waren onduidelijk. De vrouw had ook witte schoenen aan en een andere loopstijl dan mama. Iemand had daarnaast een vrouw opgemerkt in de Leopoldstraat, maar dat spoor liep eveneens dood.” Dominique liet ook de Sint-Barbarakerk doorzoeken. “Misschien was ze binnen geslopen toen er een misviering was voor aswoensdag, dacht ik. Maar ook dat gaf geen resultaat.”

Vlakbij de plaats van de verdwijning ligt een grote plas water in het natuurgebied Terhills. Maar de kinderen betwijfelen dat hun moeder in het water zou zijn gesukkeld. “Mama kon niet zwemmen en demente personen zouden in dat geval wegblijven van water. De politie heeft het voetpad langs de kuil ook helemaal verkend, zonder resultaat”, zegt zoon Dominique.

Dochter Marijke (rechts) volgt de zoekactie op de voet.© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

Tips

Intussen blijven vrijwilligers uit de buurt zich aanbieden om mee te helpen zoeken in de buurt. “Dat kan natuurlijk alleen maar helpen. We hopen ook nog steeds op bruikbare tips”, besluit Lepage. Donderdag werd buurtbewoners al gevraagd om hun privédomein af te speuren. Het is nog steeds mogelijk dat Emilia zich in een tuinhuis, garage of andere beschutte plaats bevindt.

Emilia is 1,62 meter groot en normaal gebouwd. Ze heeft kort grijs haar en draagt een bril met bovenaan een roze randje. Op het moment van haar verdwijning had ze een blauwe jeansbroek, blauwe trui en donkergrijze pantoffels aan. Ze droeg geen jas. Emilia is dementerend en kan verward en gedesoriënteerd overkomen. Wie informatie heeft over haar verdwijning, kan de politie contacteren via opsporingen@police.belgium.eu of het gratis nummer 0800/30.300.

© Federale politie

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer