De Oekraïense president op het Sophia Square in Oekraïne
Ukrainian Presidential Press Office

Rusland en Oekraïne verwelkomen Chinese hulp in vredesproces: "Sommige voorstellen zijn aanvaardbaar" 

Exact één jaar na het begin van de oorlog, is de Oekraïense president Zelenski strijdvaardig. Hij is ervan overtuigd dat hij in 2023 Oekraïne naar de overwinning zal leiden. Toch hebben zowel Rusland als Oekraïne op deze sombere verjaardag de eerste steen gelegd van het pad naar een vredesverdrag, al is er nog een (erg) lange weg te gaan.

De sombere eenjarige verjaardag van de oorlog is er een die in alle eenvoud herdacht wordt. In de nacht van 23 op 24 februari 2022 viel het Russische leger het land binnen. "De langste dag van ons leven", zo sprak de Oekraïense president tijdens zijn ochtendlijke videoboodschap. 

"Maar we hebben die eerste dag van de oorlog overleefd. We wisten niet wat de volgende dag zou brengen, maar we begrepen wel dat we moesten vechten voor morgen. En dat hebben we gedaan." De Oekraïense president omschrijft het afgelopen jaar als "een jaar van tranen", "een jaar van moed", "een jaar van pijn", "een jaar van volharding", "een jaar van eenheid" en "een jaar van onoverwinnelijkheid".

Kiev en Moskou staan open voor vredesvoorstel

Zowel Rusland en Oekraïne lijken open te staan voor het Chinese vredesvoorstel. Volgens Maria Zakharova, de woordvoerder van de Russische minister van Buitenlandse Zaken, "deelt Moskou dezelfde visie als Peking". Toch blijft Rusland ook kritisch ten opzichte van het voorstel, omdat het voorstel ook "nieuwe territoriale realiteiten" in Oekraïne inhoudt. Ze verwijst daarmee naar de Russische annexatie van de Krim, alsook Donetsk en Loegansk. 

Ook president Zelenski veegde het voorstel van China niet meteen van tafel. De president kon zich wel vinden in bepaalde voorstellen die werden gedaan, maar benadrukte ook "dat er heel wat zaken zijn waar dat niet het geval is". "Maar het is een begin", voegde hij wel toe. 

BEKIJK - Zelenski brengt samen met de Poolse premier ook een bezoek aan een militair hospitaal:

Videospeler inladen...

Zelenski blijft strijdvaardig

"Op 24 februari maakten miljoenen onder ons een keuze. Geen witte vlag, maar een blauw-gele. Niet vluchten, maar de realiteit onder ogen zien. Zich verzetten en vechten", schrijft Zelenski op Twitter. "Het was een jaar van pijn, verdriet, hoop en eenheid. En dit jaar zijn we onoverwinnelijk gebleven. We weten dat 2023 het jaar van onze overwinning wordt."

Eerder nam de president ook het woord op een herdenkingsplechtigheid. Hij feliciteerde de Oekraïense troepen met hun succes en bedankte hen voor hun inzet. "Ik wil iedereen bedanken die de ene februaridag heeft doorstaan, en het hele jaar. Jullie maken Oekraïne onoverwinnelijk." Zelenski deelde ook een Heldenonderscheiding uit aan de nabestaanden van een gedode soldaat en aan een Oekraïense officier. 

Beeld van de herdenkingsplechtigheid
Ukrainian Presidential Press Office

Op verschillende plaatsen in het land worden soortgelijke herdenkingsmomenten georganiseerd. Vele Oekraïners hielden wakes en herdenkingen voor hun tienduizenden doden. 

Ondanks de vele verliezen blijft de Oekraïense president dus hoopvol en strijdvaardig. "Wij zijn sterk. We zijn op alles voorbereid. Wij zullen iedereen verslaan."

Meest gelezen