Het veldhospitaal van B-FAST in Kirikhan, Turkije.
Volledig scherm
Het veldhospitaal van B-FAST in Kirikhan, Turkije. © BELGA

Al meer dan 1.000 patiënten verzorgd in veldhospitaal van B-FAST in Turkije

In een week tijd heeft B-FAST, het Belgische interventieteam voor noodhulp in het buitenland, meer dan 1.000 patiënten verzorgd in zijn veldhospitaal in het door zware aardbevingen opgeschrikte Turkije. Dat zegt de FOD Buitenlandse Zaken vrijdag.

  1. Dagboek van hulpverleners Els en Klara vanuit veldhospitaal in Turkije: “Als de kindjes slapen, komen de smartphones van de mama’s boven. Met foto’s en verhalen. Confronterend”
    PREMIUM

    Dagboek van hulpverle­ners Els en Klara vanuit veldhospi­taal in Turkije: “Als de kindjes slapen, komen de smartpho­nes van de mama’s boven. Met foto’s en verhalen. Confronte­rend”

    In Kirikhan, in het zuiden van Turkije, is donderdag het veldhospitaal van het B-FAST-team geopend. Sindsdien staan de Belgische hulpverleners non-stop klaar voor de slachtoffers van de zware aardbeving van twee weken geleden. Er zijn gekwetsten die in al die tijd nog niet konden verzorgd worden. Maar er zijn ook de dagdagelijkse medische zorgen. Els Duval (60) is pediater-intensivist aan het UZA, Klara Leroy (29) is liaison officer. Zij hielden de voorbije vier dagen voor ons een dagboek bij. Over spelende kinderen die hun arm breken, bezoek van andere landen en mama’s die tijdens de dutjes hun hart luchten.
  2. Geen plek meer veilig op bezette Krim: Bidens risicovolle zet met ATACMS-raketten. Is dit een keerpunt in de oorlog?
    PREMIUM
    53

    Geen plek meer veilig op bezette Krim: Bidens risicovol­le zet met ATACMS-raketten. Is dit een keerpunt in de oorlog?

    De Amerikaanse president Joe Biden heeft in het geniep ATACMS-raketten geleverd aan Oekraïne. Zelensky vraagt hier al om sinds het begin van de oorlog. Oekraïne voert er aanvallen mee uit tot diep achter de frontlinie. Op de Krim is geen enkele plek meer veilig en zelfs Russische steden komen in het vizier. Is dit een nieuwe escalatie? Kan ook Moskou getroffen worden? En betekent dit een keerpunt? We stelden de vraag aan militair historicus Tom Simoens.