© Shutterstock

Bewezen: mannen krijgen vroeger rimpels, vrouwen krijgen er meer

Goed en slecht nieuws voor dames: mannen krijgen vroeger rimpels, maar vrouwen krijgen er op latere leeftijd een pak meer. Dat is de conclusie van de Nederlandse Merel Hamer, studente dermatologie aan het Rotterdamse Erasmus MC.

vwh

Hamer analyseerde zo’n 3.800 foto’s van oudere mensen tussen 51 en 98 jaar, die participeerden aan een langlopende bevolkingsstudie in Rotterdam, en kwam tot een opvallende conclusie. Mannen krijgen eerder last van rimpels, plooien en lijntjes dan vrouwen. De meeste duiken op tussen hun 51 en 75 jaar en ruim 4,5 procent van hun gelaat is dan bedekt met rimpels. Bij vrouwen is het gezicht in die periode maar voor 3,6 procent gerimpeld. Hoewel vrouwen langer gespaard blijven, krijgen ze meer rimpels na hun 75e. Op hoogbejaarde leeftijd hebben ze er zelfs meer dan mannen.

Andere plekken

Hamer merkt ook een verschil op tussen de plaatsen waar de rimpels ontstaan. Bij mannen komen groeven in het voorhoofd vaker voor en ze zijn ook dieper dan bij dames, vrouwen krijgen meer lijntjes rond de mond. Een wetenschappelijke verklaring hiervoor is er niet, maar Hamer vermoedt dat gezichtsbeharing bij de man hierin een rol speelt. Hun huid rond de lippen is dankzij snor- en baardgroei immers steviger dan die van vrouwen. Waarom mannen eerder rimpels krijgen is vooralsnog onduidelijk. Mogelijk behoedt het geslachtshormoon van de vrouw haar langer voor plooien in de huid.

Vooral genetisch

Veder is er nog minder nieuws voor wie investeert in dure antirimpelcrèmes: de structuur van je huid, en dus ook de kans op rimpels, is voor meer dan de helft (55 procent) genetisch bepaald. Een gezonde levensstijl kan het verschijnsel enigszins beperken. Rook niet, wees matig met alcohol en smeer je goed in met zonnecrème als je in de zon komt. Mensen met een zeer bleke huid vertonen de minste rimpels omdat ze zich wellicht meer beschermen tegen de zon, maar zij krijgen wel pigmentvlekken. Het kan volgens Hamers geen kwaad om je gelaat dagelijks - ook in de winter - in te smeren met zonnecrème factor 30.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer