"Schat aan documenten" gevonden in kluis op zolder van pastoriewoning in Hamme-Zogge

In de pastoriewoning in Hamme-Zogge heeft het kerkbestuur oude documenten gevonden in een kluis op zolder. Het bestuur spreekt van een "schat aan documenten". Het gaat onder meer om de bouwplannen van de kerk uit 1867, en prijsoffertes met een oplijsting van daglonen uit 1904.

In de oude pastorie in Hamme-Zogge zijn een hoop oude documenten gevonden in een kluis op zolder. "Het gaat om papieren van wel 150 jaar oud, zoals de originele bouwplannen uit 1867", vertelt Roland Vercammen van de kerkraad. "We hebben nog niet alle documenten kunnen onderzoeken, maar we hebben ze wel alvast ingekaderd zodat ze beschermd zijn. Want de papieren zijn in hele goede staat. Dat komt omdat ze in die kluis droog lagen en afgeschermd waren van het licht."

Geen kluissleutel voorhanden

De kerkraad moest de pastorie leegmaken omdat ze verkocht zou worden. Ook de Erfgoedcel van Oost-Vlaanderen kwam opdagen tijdens de opkuis, om het archief op te halen. Maar voor de bewuste kluis op zolder was er geen sleutel. "Dus lieten ze de kluis gewoon staan. Maar uiteindelijk, op een van de kijkdagen voor de verkoop, zei een bezoeker dat hij die kluis makkelijk kon openmaken voor ons. En effectief: hij opende hem met een schroevendraaier en zo botsten we op die bijzondere documenten. Een leuke verrassing",  lacht Vercammen.

"Erg lage daglonen in 1904"

Naast de bouwplannen van de kerk, zaten er in de kluis ook prijsoffertes van de herstellingwerken in 1904. Het ging om hele lage lonen: een metselaar verdiende toen 30 centiem per dag en een metserdiender moest het stellen met 22 centiem. "Zoiets kan je je vandaag toch niet voorstellen", zegt Vercammen verbaasd. "Er waren ook documenten over de aanstelling van de pastoor. Dat was blijkbaar een moeilijke zaak. Het heeft wel 10 jaar geduurd vooraleer de kerk operationeel was, want de gemeente Hamme was ertegen."

Wat er nu met de documenten zal gebeuren, is nog niet duidelijk. "Misschien komt de Erfgoedcel weer bij ons aankloppen. Of misschien zal het bisdom de documenten opvragen", vermoedt Vercammen. "Anders zou het kunnen dat we ze schenken aan de plaatselijke heemkundige kring", besluit hij.

Een van de documenten uit de kluis: een "begrootings-staal" ofwel een prijsofferte
Een van de documenten uit de kluis: de affiche van een jubileumfeest

Meest gelezen