Eerste levering van Leopard-2 tanks aan Oekraïne is een feit: Poolse premier levert 4 tanks bij bezoek aan Kiev

Polen heeft een eerste lading Leopard-2 tanks geleverd aan Oekraïne. Dat kondigde de Poolse eerste minister Mateusz Morawiecki aan tijdens zijn bezoek aan Kiev. De levering komt er exact één jaar na de start van de oorlog en is vooral een symbolische daad.

Polen heeft de eerste 4 Leopard-2 tanks geleverd aan Oekraïne. Dat verkondigde de Poolse premier Mateusz Morawiecki vandaag tijdens een bezoek aan de Oekraïense hoofdstad. In totaal zou het land zeker 14 tanks richting de frontlinie zenden. Exact één jaar na de start van de oorlog komt die levering vooral als een symbolisch gebaar, waarmee de premier de sterke band tussen Polen, Oekraïne en Europa in de verf wil zetten.

BEKIJK - Poolse premier Morawiecki: "We brengen jullie uit Polen de eerste vier Leopards":

Videospeler inladen...

"Op de verjaardag van de verschrikkelijke Russische aanval op Oekraïne, ben ik in Kiev om een duidelijk signaal te geven dat onze steun voor Oekraïne niet zal afkalven", zo sprak de premier.

De Poolse premier Morawiecki en president Zelenski in een militair hospitaal

Dat net Polen het eerste land is dat Leopard tanks levert aan Oekraïne, hoeft op zich niet te verbazen. Kort nadat Duitsland de export van hun Leopard tanks goedgekeurd had, werden Oekraïense troepen naar Polen gebracht om daar een opleiding te volgen. De Poolse president Duda had in januari al aangekondigd dat Polen zeker die tanks naar Oekraïne zou zenden.

Europa beloofde om in totaal twee volledige tankbataljons te leveren, goed voor zo'n 90 Leopard-2 tanks. Op dit moment hebben de bondgenoten er ruim 50 ingezameld. Duitsland, dat de tanks produceert, is ontevreden dat de inzameling zo stroef verloopt. Het land kwam voor die tankleveringen zwaar onder druk te staan, maar merkt dat veel landen nu geen of weinig van hun tanks willen leveren.

Daar stopt de Poolse steun voor Oekraïne trouwens niet. Het land blokkeert de goedkeuring van een tiende Europese sanctiepakket tegen Rusland. Volgens diplomatieke bronnen vindt Warschau de restricties op de import van synthetisch rubber uit Rusland niet ver genoeg gaan. 

Het Verenigd Koninkrijk en de VS hebben intussen wel al uitgepakt met de verstrenging van hun maatregelen tegen Rusland. Het tiende Europese sanctiepakket omvat restricties op Russische import ter waarde van 11 miljard euro.

Meest gelezen