Foto ter illustratie
© Zoonar/Petra Wegner - creative.belgaimage.be

Dierenasielen vol: verwaarloosde hond blijft in politiekantoor Leuven

Een verwaarloosde hond is enkele dagen opgevangen bij de politie van Leuven. In de dierenasielen in de buurt was er geen plaats meer om nog een hond op te vangen. 

De hond -een Staffordshire Terrier- die door zijn baasje gestampt en verwaarloosd werd, moest enkele dagen in het politiekantoor van Leuven verblijven. Verschillende dierenasielen werden gecontacteerd, maar nergens was er plaats om de hond op te vangen : "We hebben donderdag toch een plaatsje gevonden, maar het was onze allerlaatste plek", zegt Anouk Baetens van Dierenbescherming Mechelen. "Alle kennels zitten vol. En dat is niet anders bij onze collega’s. Asielen zijn op dit moment overbevraagd."

Leuven heeft eigen dierenasiel nodig

Volgens Thomas Van Oppens (Groen), schepen van dierenwelzijn in Leuven heeft de stad dringend een eigen dierenasiel nodig : "Het is onaanvaardbaar dat we voor verwaarloosde honden niet meteen een opvangplek vinden. We zijn met de stad al lang op zoek naar een geschikte locatie. Maar dat is moeilijker dan gedacht."

Van Oppens verwacht ook meer inspanningen van de Vlaamse overheid om dit opvangprobleem op te lossen : "De Vlaamse regels rond ruimtelijke ordening maken het quasi onmogelijk om een dierenasiel te bouwen op een geschikte locatie." Hij vindt het bovendien onterecht dat de stad Leuven met de vinger wordt gewezen: "Dierenwelzijn is een verantwoordelijkheid van Vlaanderen, maar het zijn meestal vrijwilligers die dierenasielen uitbaten. En nee, het is ook niet de taak van een stad om een dierenasiel te voorzien voor de hele regio", aldus Van Oppens. 

Meest gelezen