Arvid Raeymaekers showt enkele van zijn vlijmscherme

Opmerkelijke carrièreswitch voor Arvid: onderhoudstechnicus wordt messenmaker

Putte-Kapellen -

Geef Arvid Raeymaekers een stuk metaal en een stuk hout en hij maakt er een uniek en vlijmscherp mes mee. De Puttenaar heeft zijn job als onderhoudstechnicus bij Esso Raffinaderij omgeruild voor die van messenmaker.

Arvid uit de Grensstraat in Putte is al heel zijn leven gefascineerd door techniek. Hij herstelde radio’s en fietsen en maakte raketten. Maar messen fascineerden hem het meest.

“Als kind had ik al een mesje op zak en maakte ik ook bijlen. De handigheid en de nieuwsgierigheid om te werken met verschillende materialen zitten er bij mij ingebakken. Het zit waarschijnlijk in mijn genen, want mijn twee grootvaders waren artistiek aangelegd, heel handig en bezeten door techniek. Geen wonder dat ik een opleiding volgde tot mechanisch technicus”, legt hij uit.

Daarnaast bekwaamde Arvid zich ook als instrumentenbouwer. De vaardigheden die hij daar ontwikkelde, komen hem nu bij het messen maken goed van pas. Bijvoorbeeld bij het maken van de handvaten.  

Via zijn vader ging Arvid Raeymaekers aan de slag als onderhoudsmecanicien bij Esso Raffinaderij. Tien jaar hield hij het er vol. “Dat was eigenlijk niks voor mij. De job zelf was best tof, maar de steeds groeiende reglementering en het wachten op vergunningen werden me te veel. Dus ging ik op zoek naar een andere uitdaging.”

Arvid Raeymaekers aan het werk.© w&f

Messen als kunst

Omdat messen hem altijd hadden blijven fascineren, trok Arvid Raeymaekers naar Engeland om er het ambacht van messensmid onder de knie te krijgen. “Ik leerde er om van een blank stuk ijzer een vlijmscherp mes te maken. Smeden, harden, temperen, opschuren, beitsen en slijpen: het werd gaandeweg dagelijkse kost voor Arvid.

“Al doende kreeg ik ook meer en meer oog voor het esthetische. Een mes is voor mij veel meer dan alleen maar een gebruiksvoorwerp. Ik kan me erin uitleven en ik zie het eindproduct dan ook als een uniek stukje kunst. Het duurt minstens twee dagen om een vlijmscherp mes te maken. Wanneer de klant wil dat ook het handvat optimaal gepersonaliseerd wordt, kan het zelfs nog iets langer duren.” Momenteel zijn het vooral hobbykoks en beenhouwers die bij Arvid aankloppen.

Naast het lemmet is natuurlijk ook het handvat een wezenlijk deel van een mes. “Het hout voor de handvaten kan van overal komen. In Nederland kon ik de stock opkopen van een Amsterdamse fijnhouthandel. Maar ook gewoon snoeihout van bijvoorbeeld notelaars of appelbomen is uitermate geschikt. Zelfs van rot dennenhout kan je een sterk handvat maken, tenminste als je over de nodige kennis en vaardigheden beschikt.”

Vlijmscherm.© w&f

Slijpen

Met een mooi mes dat bot is, ben je niets. “Messen horen scherp te zijn en dus moet je ze ook op de juiste manier slijpen. Zelf slijp ik in verschillende stappen. Het begint machinaal, daarna neem ik een slijpsteen en om het mes écht vlijmscherp te krijgen gebruik ik ten slotte nog een lederen riem. Veel mensen gebruiken thuis een of ander toestelletje. Dat kan ook natuurlijk. Maar een mes dat optimaal scherp is, blijft ook langer scherp”. Arvid neemt een van zijn messen en gaat er voorzichtig mee over zijn onderarm. Vlijmscherp, alle haartjes zijn weg.

Echtgenote Annemie De Kooning is bouwkundig ingenieur en staat in voor het commerciële aspect van Arvids onderneming. “Je kan een mes kopen bij Action of Ikea. Je hebt ook de iets duurdere en meer professionele messen. Maar wat Arvid maakt, is werkelijk uniek. Zo’n mes gaat je hele leven mee. Elk mes dat hij maakt, krijgt overigens een uniek nummer mee.”

Alle messen krijgen een uniek nummer.© w&f

(Erik Vandewalle)

Info: www.arvidcrafts.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners