Archiefbeeld, ter illlustratie
© Unsplash

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Aalst: ophokplicht in wijde omgeving

Bij een kippenbedrijf in Baardegem bij Aalst is vogelgriep vastgesteld. Alle dieren van het bedrijf moeten geruimd worden. In de omgeving van het bedrijf gelden verschillende maatregelen, om verdere verspreiding tegen te gaan.

Er werd vogelgriep van het type H5 vastgesteld in een commercieel pluimveebedrijf in de Aalsterse deelgemeente Baardegem. Het pluimvee dat nog aanwezig is, wordt geruimd. Rond de besmettingshaard wordt een beschermingszone van 3 kilometer ingesteld en een bewakingszone van 10 kilometer.

Ophokplicht in Groot-Aalst

Er geldt een ophokplicht in Groot-Aalst. Alle (hobby)pluimvee, uitgezonderd loopvogels, moet worden opgehokt of afgeschermd, zodat contact met wilde vogels niet mogelijk is. Ze moeten ook binnen gevoederd worden en mogen geen water drinken dat in contact kwam met wilde vogels.

Geregistreerde houders van pluimvee binnen de zones moeten ook een inventarisatie bezorgen aan het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). Wie symptomen bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, moet zo snel mogelijk een dierenarts raadplegen.

Strengere regels voor duivensport en vinkenzettingen

Duivenhouders binnen de beschermingszone (3 km) moeten hun dieren tijdelijk binnen houden en kunnen niet deelnemen aan wedstrijden. Duivenhouders gelegen in de bewakingszone (10 km) mogen hun duiven lokaal rond de duiventil laten vliegen, maar mogen niet deelnemen aan wedstrijden. Vinkenzettingen mogen ook tijdelijk niet doorgaan. 

Je kan alle maatregelen nog eens nalezen op de website van het FAVV.

Vogelgriep al tijdlang in omloop bij wilde vogels

Het FAVV herinnert alle houders van pluimvee eraan dat het vogelgriepvirus al sinds september sterk circuleert onder wilde vogels. Daardoor is het risico groot dat je pluimvee met vogelgriep wordt besmet, via contact met wilde vogels.

Meest gelezen