FLEMAL

Piloten en directie van Brussels Airlines bereiken loonakkoord: stakingsacties van de baan 

De vakbonden en de directie van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines hebben een akkoord bereikt over de lonen van de piloten. Daarmee zijn de stakingsacties waarmee piloten hadden gedreigd, van de baan. De piloten vroegen en kregen een compensatie voor een eerdere inlevering ten tijde van corona.

Tijdens de coronacrisis gingen de piloten van Brussels Airlines akkoord om loon in te leveren om de luchtvaartmaatschappij door de crisis te helpen. Concreet werd een deel van de verloning omgezet in een "cafetariaplan": een resem extralegale voordelen. 

Maar die voordelen uit het cafetariaplan zijn niet meer voldoende voor de piloten, nu het leven zoveel duurder is geworden. "Het cafetariaplan werd nooit geïndexeerd", zegt Jolinde Defieuw van ACV Puls.

De vakbonden en werkgevers zaten samen en hebben nu een akkoord bereikt. Dat bevestigt Tim Roelandt van de liberale vakbond. Er komen toegevingen om het koopkrachtverlies van de piloten te compenseren. Met het akkoord is een stakingsdreiging voor de piloten van de baan, aldus nog Defieuw.

Meest gelezen