Wat zegt de kleur van een eidooier over hoe eetbaar een ei is?
Wie af een toe een eitje eet, weet dat de dooier 50 verschillende tinten geel kan zijn. Vaak hoor je dat hoe donkerder de dooier, hoe gezonder het ei zou zijn, maar klopt dat ook? En wat zegt die kleur over de eetbaarheid van het ei? Bio-ingenieur Bruno De Meulenaer legt uit.
“Zo eenvoudig is het niet”, start professor De Meulenaer zijn uitleg. “Wat wel klopt, is dat de voeding van de kip de kleur van de dooier bepaalt. De eieren van kippen die buiten scharrelen en gras kunnen eten, zullen een gelere dooier hebben dan die van kippen die enkel graan krijgen. Maar die extra voedingsstoffen uit gras maken maar een heel klein verschil voor je gezondheid.”
Een ei van een scharrelkip zou iets meer vitamine A kunnen bevatten. “Maar alle eierdooiers, ongeacht de kleur van de dooier, zijn een rijke bron van vitamine A”, relativeert De Meulenaer. “Een ei bevat bijna 900 microgram vitamine A, dat is evenveel als een stukje vette vis. Alleen lever en dus ook paté doen het nog beter, dat is de Mount Everest als het gaat om vitamine A. In België zijn vitamine A-tekorten eerder zeldzaam, dus eigenlijk is dat iets waar je niet wakker van hoeft te liggen. Tenzij je vegan eet, want ons lichaam kan vitamine A uit dierlijke bronnen veel beter opnemen dan uit plantaardige bronnen.”
Drijven of zinken?
Er is één aspect dat je wel iets kan vertellen over de versheid van een ei, maar dat is enkel weggelegd voor wie regelmatig een ei breekt en verschillende soorten eiwit met elkaar kan vergelijken: “Naarmate het ei ouder wordt, verdampt het water in het eiwit en wordt het meer vloeibaar en troebel van kleur. Ook de luchtzak wordt groter en het vliesje komt losser te zitten.” Meteen de reden waarom verse eieren veel moeilijker te pellen zijn dan eieren die een paar dagen oud zijn. Maar de bio-ingenieur geeft mee dat er een trucje is dat veel sneller informatie geeft over de versheid van een ei: “dompel het ei in water: zinkt het, dan is het ei vers, gaat het drijven, dan is ouder.”
De kleur van de schaal vertelt weinig over de kwaliteit van het ei.
Ook de kleur van de schaal vertelt weinig over de kwaliteit van het ei, maakt de professor duidelijk. “Of een kip witte eieren legt of bruine wordt enkel bepaald door het ras. In België hebben we een voorkeur voor bruine eieren, in ons hoofd lijken die gezonder. Maar volgens een Nederlands onderzoek zouden witte eieren beter zijn qua productiviteit, en bovendien zijn ze goedkoper.” Conclusie? Koop met een gerust hart witte eieren.
Zo verminder je het risico op salmonella
De professor heeft niet meteen een voorkeur voor eieren van vrije uitloop of scharrelkippen. “Vanuit gezondheidsstandpunt - zonder rekening te houden met dierenwelzijn - heb ik niks tegen een legbatterij”, vertelt de professor. “Bij deze methode komt er minder kippenmest aan de eieren en ligt het risico op een salmonellabesmetting veel lager. Misschien een goede tip voor iedereen die thuis kippen houdt: heb je een ei met kippenmest, was het dan goed af en zet er een kruisje op zodat je het nadien kan verhitten en niet gebruikt voor rauwe bereidingen.”
Daarnaast plaatst de professor nog een andere kanttekening bij de gezondheid van eieren van thuiskippen: “Eieren zijn een excretieproduct, in het ei zitten sporen van wat ze eten. Niet alles vormt een probleem en in kleine hoeveelheden kan het geen kwaad. Maar als je kippen laat scharrelen op vervuilde grond met bijvoorbeeld PFAS, zijn die eieren echt ongezond. Bij kwekerijen worden eieren regelmatig in een labo getest, maar thuis weet je vaak pas laat wat er aan de hand is.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
-
PREMIUM
“Peulvruchten kunnen kans op hart- en vaatziekten verminderen”: is de ene soort gezonder dan de andere? En hoe maak je ze best klaar?
Kikkererwten, linzen, witte bonen: peulvruchten zijn al jaren aan een opmars bezig, mede door hun positieve effecten op de gezondheid. Nochtans is amper 31 procent van de Vlamingen volgens een enquête van VLAM overtuigd van de peulvrucht. “Er bestaan veel misverstanden over”, vertelt voedingsdeskundige Jolien Jonckheere. Ze beantwoordt acht belangrijke vragen over peulvruchten, geeft vier tips om ermee te koken én deelt een recept dat zowel vlees als peulvruchten bevat. -
Gouden Giro
Een garantie op heel wat punten: Tadej Pogacar mikt dit jaar op dubbel Giro-Tour
Er staat dit seizoen geen maat op Tadej Pogacar (25). De Sloveen verschijnt dan ook als topfavoriet aan de start van de Ronde van Italië en lijkt een zekerheid voor jouw Gouden Giro-ploeg. In juli wil Pogacar ook nog zijn derde eindzege in de Ronde van Frankrijk op zak steken. -
-
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
-
PREMIUM
‘Groenten zijn gezonder dan fruit’ en ‘wortels zorgen voor een goed zicht’: welke 6 mythes over groenten zijn waar?
Iedere dag hoor je wel een voedingsexpert verkondigen dat we voldoende groenten moeten eten. Maar is de ene soort gezonder dan de andere? Vermijd je beter groenten uit de diepvries, en krijg je van spinazie effectief meer spierballen? Een voedingsprofessor, diëtist en landbouweconoom scheiden zes feiten van fabels. “Het is een foute redenering dat seizoensgroenten altijd goedkoper zijn.” -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
“2 kopjes koffie per dag drinken vermindert de kans op prostaatkanker”: klopt dat wel?
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
-
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
Dorothee Dauwe (34) ken je van de ochtendshow met Maarten Vancoillie op Qmusic. Dat ze in haar vrije tijd houdt van ‘happekes’ en apéro’s weet je als je naar de show luistert of haar volgt. Maar waar eet de foodie die het liefst? “Ik ben gek op Brussel", verklapt ze. “Het is een wereldstad met op veel plaatsen een dorpsgevoel. Ik heb mijn vaste stamcafé, maar ontdek ook graag nieuwe plekjes.” Ze tipt haar 7 favoriete eetdressen in onze hoofdstad. -
PREMIUM
Welke granola bevat het minste suiker? Diëtiste proeft er 10 en geeft 5/10 en 9/10: “Voor 1,99 euro is dit een topproduct”
Granola lijkt gezond, maar niet élke variant is de beste keuze. Vaak zit zelfs een product met NutriScore A vol verborgen suikers, zegt diëtiste Sanna Mouha. Ze proeft 10 granola’s uit de supermarkt, geeft een 5/10 en bekroont drie opties die je wél met een gerust hart kan kopen met 9/10. “Per portie krijg je hier evenveel vezels als in twee sneetjes bruin brood.” -
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen