Mag ik deze dans? Unieke dansles in Bornem leert mensen dansen zoals de adel in het begin van vorige eeuw

Het Kasteel d'Ursel vormt het decor voor danslessen die deelnemers voor een dag terug meeneemt in de tijd. Deze keer op het programma: dansen zoals de adel dat deed tussen 1890 en 1914. Onder meer wals, quadrille, polka, ragtime en maxixe passeren de revue. 

In het Kasteel d'Ursel in Bornem kunnen liefhebbers vandaag leren hoe het was om te dansen zoals de adel in het begin van de vorige eeuw. Onder toezicht van hoog aangeschreven dansmeesters leren ze de passen en figuren van verschillende dansen. "Zo'n 40 deelnemers zullen leren dansen zoals dat rond 1900 gebeurde" legt Koen De Vlieger, directeur Kasteel d'Ursel uit. "Wij noemen dat quadrilles. Dat zijn dansen waarin vier koppels allerlei figuren met elkaar maken. Maar ook de Zuid-Amerikaanse maxixe zit ertussen. Die lijkt een beetje op onze polka. Ook een vroege variant van de tango komt aan bod." 

Bij die dansen komt over het algemeen iets meer choreografie kijken. Dansmeesters Marie-Emilie Cappel en Julien Tiberghien van Affordanse leren je de passen en figuren. "Maar toch is er meer vrijheid dan je denkt", vertelt De Vlieger. "De maxixe en de tango zijn helemaal geïmproviseerd." Ook deelneemster Louise Derre, die op het kasteel al danslessen over eerdere eeuwen volgde, ziet dat. "Dansen uit de 18e en 19e eeuw zijn veel strenger en stijver. Nu sta je al veel dichter bij elkaar. Met de wals en tango konden mensen veel meer experimenteren. De man leidt het koppel en mag in deze periode al voor meer "schwung zorgen."

Tomorrowland in Bornem?

Een stap in een tijdmachine met de nodige schwung is enorm in trek volgens kasteeldirecteur De Vlieger. "Nederlanders, Fransen en Walen komen naar hier voor een dag. Het is een vrij zeldzame les. Je kan deze dansen op historische bals, maar je moet ze natuurlijk wel ergens leren. We merken dat dat aanleren bijna nergens anders kan. Alles is direct uitverkocht. We hebben een mailinglijst vol mensen die geïnteresseerd zijn in dit soort dingen. We sturen een mail en zijn twee dagen later uitverkocht. Een beetje zoals Tomorrowland, maar dan iets minder volk en iets andere dansen." 

Ook deelneemster Louise geniet erg van de lessen. "Het is niet zomaar een dansles. We gaan terug in de tijd. De dansen dompelen je onder in de sfeer en cultuur van de periode. Als je meerder lessen volgt, zie je met de dansstijl ook normen en waarden veranderen. Zo mogen vrouwen vanaf nu hun enkels tonen. Bovendien is het ondanks de statigheid enorm gezellig. Dansen brengt mens en cultuur bij elkaar. Het verkleden blijft er ook bij horen. Denk nu maar aan festivaloutfits op Tomorrowland." 

Wie zichzelf als edelman of -vrouw op de dansvloer wil wagen, kan mailen naar info@kasteeldursel.be met de vermelding "historische dans." Geïnteresseerden worden toegevoegd aan de mailinglijst. Op 22 april wordt dezelfde periode nog eens uitgelicht in het kasteel. 

Meest gelezen