Een rosse metselbij (Osmia bicornis) strijkt neer op een paardenbloem.
(C)2020 Ola Jennersten}, all rights reserved

Help de bij, plant een bloem? "Met lavendel ga je onze wilde bijen niet redden"

Bijen hebben het moeilijk om te overleven, dat horen we steeds meer. Natuurverenigingen en andere instanties roepen op om bijvoorbeeld meer bloemen te planten in je tuin en er zo een droomplek voor bijen en andere insecten van te maken. Maar niet elke bloem blijkt daarvoor even geschikt. "Met lavendel ga je wilde bijen niet redden."

Bijen zijn niet blij met om het even welke bloem, zegt Win Vertommen, wetenschappelijk medewerker wilde bijen bij Natuurpunt. "We hebben met Natuurpunt Studie onlangs zelf een klein onderzoek gedaan naar de bijensoorten die naar onze plantensoorten komen. En daaruit bleek dat de paardenbloem, de meest banale bloem, net de meest aantrekkelijke bloem is voor onze wilde bijen."

In Vlaanderen komen meer dan 400 bijensoorten voor, denk aan hommels en honingbijen, maar ook wilde bijen. Dat zijn de solitaire bijen (die niet in grote kolonies leven), denk aan metselbijen en zandbijen. De laatste jaren gaan ze sterk achteruit, een gevolg van een gebrek aan nectar- en stuifmeelbronnen, pesticiden, klimaatverandering en ziektes.
(Bron: Natuurpunt)

Tweekleurige metselbij (Osmia bicolor), bedekt door stuifmeel van de paardenbloem.
(C)2020 Ola Jennersten}, all rights reserved

Wat is er zo speciaal aan de paardenbloem?

Bijen spelen een cruciale rol bij de bestuiving van bloemen en planten, groenten en fruit, met andere woorden, bij het voortbestaan van heel wat soorten in onze natuur. De laatste jaren krijgen we dan ook veel tips om onze wilde bijen te helpen. Plant meer bloemen, is er daar een van. Maar dus niet eender welke bloem.

Met lavendel ga je wilde bijen niet redden.

Win Vertommen, expert wilde bijen bij Natuurpunt

Wat heeft een paardenbloem dat andere planten niet heeft en hem zo aantrekkelijk maakt voor wilde bijen? "Dat is het niet zozeer", zegt Vertommen. "De paardenbloem is een inheemse bloem, die mee geëvolueerd is met onze inheemse wilde bijen. Vergelijk het met lavendel. Je trekt er wel hommels en honingbijen mee aan, maar het is een uitheemse plant die niet samen met onze wilde bijen is geëvolueerd. Met lavendel ga je wilde bijen dus niet redden."

Niet alle tuiniers zijn even grote fan van paardenbloemen in hun tuin.

Luie tuinier

De paardenbloem, daar denken veel mensen allicht niet aan als het gaat om prachtige bloemenweides. Eigenlijk veranderen we het best onze denkwijze, zegt Vertommen. "De actie "Maai mei niet" (die mensen oproept om een maand lang hun gras niet te maaien, red), is voor onze wilde bijen een stap in de juiste richting. Dan krijg je paardenbloemen in je gazon, maar bijvoorbeeld ook madeliefjes, biggenkruid, muizenoor, klaversoorten, wat ook goede planten zijn."

Minder maaien, maar vooral op de juiste momenten maaien.

Win Vertommen, expert wilde bijen bij Natuurpunt

Om wilde bijen te lokken, hoef je dus niet zozeer speciaal dingen te gaan aanplanten, maar wel je tuin anders te gaan beheren. Wilde bijen zijn nog het beste af met een luie tuinier die niet te veel doet, klinkt het. "Minder maaien, maar vooral op de juiste momenten maaien, om ervoor te zorgen dat er minder gras groeit, in verhouding tot het aantal bloemen", zegt Vertommen.

Grasland juist beheren en in optimale staat krijgen voor de bijen is een werk van lange adem. Wat kan je concreet doen? "Maximaal één keer per maand maaien", zegt Vertommen. "Doorheen de zomer best één keer, en op het einde van het jaar nog eens. In totaal kan je best zo'n twee tot drie keer op een hele zomer maaien." Veel minder dus dan wat de meeste mensen doen.

Grote wolbij (Anthidium manicatum) zweeft tussen de bloemen van de prikneus (Silene coronaria), een plant uit de anjerfamilie die zich makkelijk uitzaait.
imagebroker.com

Meest gelezen